Încă trei state membre UE au primit undă verde de la Comisia Europeană pentru planurile de redresare și reziliență propuse. Până acum, Comisia a evaluat pozitiv zece planuri naționale.

UPDATE: Cel mai mare plan de redresare prezentat de vreun stat membru, cel al Italiei, a primit un vot pozitiv din partea Comisiei Europene.

Italia vrea să utilizeze 191,5 miliarde de euro din fondurile puse la dispoziție de UE, adică peste un sfert din valoarea totală a Facilității de Redresare și Reziliență. Din această sumă, 68,9 miliarde de euro o reprezintă fondurile nerambursabile, iar 122,6 miliarde de euro ar fi împrumuturi.

************************* 

Executivul UE a anunțat marți că a adoptat o evaluare pozitivă asupra planului prezentat de Letonia, care vizează granturi de 1,8 miliarde de euro din Facilitatea de Redresare și Reziliență.

Potrivit Comisiei, 38% din alocarea totală este destinată măsurilor pentru tranziția verde, în timp ce 21% dintre fonduri sunt pentru investiții cu impact digital.

Și planul Germaniei a fost evaluat favorabil de Comisie. Guvernul german vrea să utilizeze peste 42% din granturile de 25,6 miliarde de euro pentru obiective climatice, iar mai mult de jumătate din alocarea totală este destinată tranziției digitale.

Mecanismul de redresare și reziliență este elementul central al instrumentului NextGenerationEU, cu împrumuturi și granturi în valoare totală de 672,5 miliarde de euro. Fondurile pot fi utilizate pentru sprijinirea reformelor și a investițiilor făcute de țările UE pentru a atenua impactul economic și social al pandemiei de COVID-19 și a face economia Europei mai durabilă, mai rezilientă și mai bine pregătită pentru provocările și oportunitățile oferite de tranziția către o economie verde și de tranziția digitală.

Pentru a accesa fonduri din cadrul Mecanismului de redresare și reziliență, statele membre prezintă planuri naționale de redresare și reziliență, care vor fi aprobate de Consiliul UE, în urma unei evaluări făcute de Comisia Europeană. 

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a publicat evaluările făcute planurilor depuse de Spania, Portugalia, Grecia, Danemarca și Luxemburg, urmate luni de cele ale Austriei și Slovaciei.