După întâlnirea Biden-Putin și un editorial al președintelui rus care pleda pentru o cooperare amplă între Rusia și Europa, liderii europeni vorbesc de necesitarea unui dialog cu Kremlinul.

Cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Emmanuel Macron doresc organizarea unor întâlniri cu Vladimir Putin pentru a discuta subiecte de interes major pentru UE, Potrivit AFP, care citează surse europene, cei doi lideri doresc definirea unei agende de ”interese strategice comune”, precum combaterea schimbărilor climatice, dar și în domenii privind pacea și securitatea.

Joi, în Bundestag, Angela Merkel a declarat că Uniunea Europeană trebuie să stabilească un "contact direct" cu Rusia și cu președintele rus Vladimir Putin. Cancelarul german a susținut că e nevoie de ”mecanisme" pentru a răspunde "împreună" la "provocările și atacurile hibride" ale Moscovei.

Și cancelarul austriac Sebastian Kurz pare nerăbdător să reia relațiile cu Rusia: ''Sunt foarte mulțumit să văd în sfârșit mișcări spre un dialog cu Rusia''.

Relația cu Rusia se află pe agenda Consiliului European, care a început astăzi la Bruxelles. 

Întrebat înainte de reuniune care e poziția România față de ideea franco-germană privind un summit cu președintele Vladimir Putin, președintele Klaus Iohannis a refuzat să spună, precizând că își va exprima opinia la Consiliul European, nu în spațiul public.

”Pot să vă spun de acum că sunt probleme foarte diverse care trebuie discutate și clarificate în relația cu Federația Rusă, fiindcă sunt anumite chestiuni pe care nu le putem tolera. Dar sunt anumite zone unde o discuție și o colaborare ar fi benefică, de exemplu dacă vrem să avem un plan comun de combatere a schimbărilor climatice. Acolo trebuie să discutăm cu toții, este o problemă globală care ne privește pe toți și în acest context trebuie să avem cu siguranță abordări care sunt fezabile. Deci, discuția va fi una foarte complicată, fiindcă părerile sunt foarte împărțite, dar este important, după părerea mea, să găsim o modalitate prin care putem să exprimăm cu multă fermitate poziția noastră bazată pe valori, dar pe de altă parte în chestiuni globale să găsim un canal de comunicare”, a afirmat Iohannis.

Nici alte țări estice, precum țările baltice și Polonia, dar și Suedia, nu sunt prea încântate de o reapropiere de Rusia.

''Nu vedem nicio schimbare radicală în modelul de comportament al Rusiei ... Mie mi se pare că încercăm să ne înțelegem cu ursul pentru a ține în siguranță o parte din albine'', a declarat președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, preocupat de semnalul prost pe care UE l-ar putea transmite statelor din Parteneriatul Estic.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a precizat că Vladimir Putin susține o propunerea franco-germană de reluare a contactelor directe.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a denunțat însă această propunere, apreciind că poate submina eficacitatea regimului de sancțiuni. Totodată, el se teme că o astfel de abordare va determina și mai mult Rusia să nu pună în practică acordurile de la Minsk.