"Balul" european a fost deschis joi de Marea Britanie și Olanda. Irlanda votează vineri, iar Cehia, Letonia, Malta și Slovacia - sâmbătă. Restul, inclusiv România, își aleg eurodeputații duminică.

Primii la urne au fost olandezii, începând cu 7:30 am (8:30, ora României). Votul se va încheia la 21:00 (22:00, ora României).

16 partide se luptă pentru cele 25 de mandate alocate Olandei în Parlamentul European.

Din cei 13,5 milioane cu drept de vot din Olanda, 491.000 (3,6%) sunt cetățeni europeni. Dintre ei, doar 12,2% s-au înregistrat pentru a putea vota, publicația DutchNews.nl relatând că multe primării nu i-au informat pe europenii cu drept de vot că trebuie să se înregistreze pentru a putea participa la europarlamentare.

Potrivit Agenției naționale de statistică, dintre europenii care ar fi putut vota 24% sunt polonezi, 14% - germani și 9% - britanici. 


În Marea Britanie, urnele se deschid la ora locală 7:00 am (9:00, ora României) și se închid la 10:00 pm (00:00, ora României).

Inițial, britanicii nu ar fi trebuit să ia parte la scrutin, în condițiile în care Brexit a fost stabilit pentru 29 martie. Cum ieșirea Marii Britanii din UE a fost amânată, partidele politice s-au văzut nevoite să se mobilizeze rapid. 

Unul dintre principalii artizani ai plecării Marii Britanii, după referendumul din 2016, eurodeputatul Nigel Farage a format o nouă formațiune - Partidul Brexit și conduce în sondaje.

Pot vota cetățenii britanici și cetățenii altor state membre cu reședință în Marea Britanie, cu vârsta de peste 18 ani și care s-au înregistrat până la 7 mai. 

Lista tututor candidaților poate fi consultată aici.

Dacă Nigel Farage și partidul său se plasează pe primul loc în ultimele sondaje, conservatorii premierului Theresa May ar putea obține cel mai slab scor. Ei ar putea să fie depășiți și de verzi și să cadă astfel pe poziția a cincea, scrie Daily Telegraph.

Marea Britanie va avea 73 de eurodeputați. În funcție de cum vor decurge lucrurile în privința Brexit, ei ar putea să nici nu-și facă apariția la sediile Parlamentului din Bruxelles și Strasbourg. Odată aprobat Acordul Brexit de către Parlamentul de la Londra, Marea Britanie încetează să mai fie stat membru și nu va mai avea reprezentanți în Legislativul european.

Cât timp Marea Britanie va face parte din UE, Parlamentul European va avea 751 de membri. În eventualitatea plecării, numărul se va reduce la 705, 27 dintre locurile britanicilor fiind realocate altor state membre.

Spania și Franța vor obține câte cinci mandate, Italia și Olanda - câte trei, Irlanda - două, iar Germania, Danemarca, Estonia, Croația, Suedia, România, Slovacia, Austria și Polonia - câte unul.