Președintele francez este invitatul de onoare al premierului indian cu ocazia Zilei Republicii. Cu două zile înainte de călătorie ONG-ul Human Rights Watch l-a chestionat pe șeful statului despre deriva iliberală și religioasă a regimului din Delhi.

Invitat de onoare pe 14 iulie 2023, la Paris, premierul indian, Narendra Modi, se pregătește la rândul său să-l primească pe Emmanuel Macron la New Delhi, vineri, 26 ianuarie, cu ocazia Zilei Republicii, sărbătoarea națională a Indiei. Președintele francez trebuie să participe la tradiționala paradă militară care marchează intrarea în vigoare a Constituției în 1950, la trei ani de la independență. În ziua precedentă se va afla la Jaipur, o bijuterie culturală și istorică, capitala celui mai mare stat al federației, Rajasthan, relatează Le Monde.

Cu această ocazie, Emmanuel Macron a acceptat să joace ca înlocuitor, pentru că Joe Biden a fost inițial invitatul de onoare al Zilei Republicii, dar președintele american l-a refuzat pe Modi, în decembrie 2023. O alegere interpretată ca un semn de dezaprobare după tentativa de asasinare a unui activist separatist sikh pe pământ american, pe care Statele Unite o atribuie serviciilor secrete indiene. Acest incident dezvăluie jocul zbuciumat al Indiei pe scena internațională: Narendra Modi este atât prietenul Occidentului, cât și detractorul lui, gazdă G7 și campion al Sudului Global, partener al Statelor Unite și al Franței în India-Pacific, care se confruntă cu China și aliatul istoric al Rusiei, principalul său furnizor de arme.

Ignorând contradicțiile acestei strategii de „multi-aliniere”, președintele francez, încă de la începutul mandatului său, îi place să-și manifeste – și adesea exagerează – apropierea de liderul naționalist hindus, care apreciază mai mult decât orice îmbrățișările ostentative cu cei „mari” ai acestei lumi, pentru a da indienilor sentimentul de mândrie al unei națiuni care și-a recăpătat rangul.

În aceste două zile de vizită, a treia a lui Emmanuel Macron în India, acesta din urmă și Modi trebuie să se încrucișeze de cel puțin cinci ori. „Relațiile sunt foarte puternice și constante”, insistă partea indiană. „Ideea este de a consolida și mai mult parteneriatul strategic dintre cele două țări ale noastre”, precizează surse ale Palatului Elysée. (Acest parteneriat a fost lansat pe 26 ianuarie 1998 de Jacques Chirac).

Înainte de parada militară, șeful statului indian și oaspetele său se vor întâlni joi, 25 ianuarie, la Jaipur, pentru discuții bilaterale. Cei doi vor vizita maiestuosul Fort Amber, unul dintre locurile emblematice ale orașului. Apoi vor defila la bordul unui vehicul, spre Palatul Vânturilor, după care vor lua cina într-un hotel din regiune. Președintele francez va fi însoțit de miniștrii culturii, Rachida Dati, al armatei, Sébastien Lecornu, și de noul șef al diplomației franceze, Stéphane Séjourné.

Emmanuel Macron își face un titlu de onoare din a curta una dintre principalele figuri ale lumii emergente, membru fondator al BRICS, alături de Brazilia, China, Africa de Sud și Rusia. Pe 14 iulie 2023, șeful statului francez a întins covorul roșu pentru Narendra Modi, primindu-l cu fast la o cină de stat la Luvru și conferindu-i Legiunea de Onoare în grad de Mare Cruce. Vizita a avut ca rezultat anunțarea achiziției a douăzeci și șase de avioane Rafale Marine, încă aflate în negociere, și a trei submarine franceze.

De data aceasta, Macron și Modi trebuie să dialogheze despre cooperare în domeniile apărării și spațiului. Se va pune problema colaborării în domeniul energiei nucleare civile. Macron se va întâlni, de asemenea, cu șefi și investitori indieni prezenți în Franța sau care vor să se instaleze acolo. Aproximativ cincisprezece oameni de afaceri francezi urmează să-l însoțească, inclusiv CEO-ul de la Dassault, Eric Trappier, precum și astronautul Thomas Pesquet.

„Minoritățile trăiesc în frică”

Franța, dornică să stabilească parteneriate strategice, militare și industriale, a ignorat până acum semnele alarmante ale transformării Indiei de la ascensiunea lui Modi în postul de premier. Țara s-a îndreptat către un regim autoritar și supremațist, care întoarce spatele valorilor Nehru, jignește adversarii, hărțuiește minoritățile și subminează democrația.

Mai mult, Emmanuel Macron ajunge într-un context cu totul aparte, la două zile după inaugurarea spectaculoasă, luni, 22 ianuarie, a unui templu hindus construit pe ruinele unei moschei distruse de extremiști în 1992, la Ayodhya (Uttar Pradesh), în nord-estul țării. Acest gest marchează dorința lui Narendra Modi de a face din republica laică o națiune hindusă, în relativa indiferență, până acum, a interlocutorilor săi occidentali.

Cu două zile înainte de călătorie, organizația Human Rights Watch (HRW) l-a alertat pe bună dreptate pe șeful statului francez asupra acestei derive iliberale și religioase: „Ne-am dori ca Emmanuel Macron să abordeze subiectul în timpul călătoriei sale, pentru că India devine o țară în care minoritățile religioase, în special musulmanii, trăiesc în mare frică”, subliniază Meenakshi Ganguly, director adjunct al diviziei HRW Asia. „Orice critică este pedepsită. Mass-media, chiar și cea de opoziție, nu au pus la îndoială manevra religioasă a lui Modi la inaugurarea acestui templu, în ajunul campaniei electorale”.

Emmanuel Macron urmează să viziteze un altar sufi, Nizamuddin, venerat de musulmani, la sfârșitul șederii sale, dar conform programului oficial nu va merge la Marea Moschee din New Delhi și nici nu va discuta cu alte persoane oficiale, din opoziție sau nu. De asemenea, nu va susține o conferință de presă alături de Narendra Modi, care evită acest tip de exercițiu.

Decalaj față de Sudul Global

Șeful statului știe că sosește în ajunul noilor alegeri generale programate pentru primăvară. Și că vizita lui va fi exploatată de gazda lui. Acesta din urmă speră, după zece ani la putere, să câștige un al treilea mandat. Narendra Modi a făcut din politica sa internațională un atu electoral. Anul 2023 a fost marcat de punerea în valoare a Indiei în lume, grație G20 de la Delhi din septembrie, dar și ca urmare a unei serii de vizite ale premierului în Statele Unite, Franța, Europa și Orientul Mijlociu.

Într-o perioadă în care invazia Ucrainei de către Rusia și apoi războiul din Gaza au adâncit decalajul dintre occidentali și așa-numitele țări ale „Sudului global”, Palatul Elysée intenționează să favorizeze dialogul cu unul dintre liderii acestor țări emergente, care sunt dornici să-și mențină legăturile cu Rusia și se grăbesc să denunțe „dublul standard” practicat, potrivit acestora, de Statele Unite și aliații săi în afacerile mondiale.

Macron și Modi trebuie așadar să discute despre situația din Ucraina. Dacă primul manifestă un sprijin hotărât pentru Kiev, al doilea solicită o soluție negociată, recunoscând totodată că cei doi protagoniști nu sunt pregătiți pentru aceasta în acest stadiu. Anturajul lui Modi susține că acesta din urmă i-a sugerat lui Vladimir Putin, în timpul recentei lor discuții telefonice din 15 ianuarie, să schițeze o cale de ieșire din conflict. Cât despre Macron, el pregătește o vizită în Ucraina, poate la mijlocul lunii februarie, și a anunțat în ultimele zile noi livrări de arme la Kiev.

sursa: RADOR RADIO ROMANIA