Marea Britanie și Uniunea Europeană încep luni negocierile privind viitoarea relație, la o lună după Brexit.

Guvernul condus de Boris Johnson și echipa UE condusă de Michel Barnier au în față o sarcină uriașă, cea de a negocia un acord extrem de complex în doar câteva luni, astfel încât acesta să poată intra în vigoare de la începutul anului viitor.

Marea Britanie și-a prezentat săptămâna trecută mandatul de negociere pentru discuțiile cu Uniunea Europeană, evidențiindu-și dorința unei viitoare independențe economice și politice. În privința calendarului, documentul atrage atenția că cele două părți au termen până în iunie să ajungă la ceea ce echipa de negociere a Londrei numește „marele linii ale unui acord” care să fie finalizat până în septembrie. În caz contrar, „guvernul (de la Londra) va trebui să decidă dacă atenția Marii Britanii se va îndepărta de negocieri și se va concentra pe continuarea pregătirilor” pentru o ieșire din UE fără acord la 31 decembrie.

Mandatul menționează că Marea Britanie a părăsit blocul comunitar cu aceleași reguli ca în UE, oferind astfel o „bază solidă” pentru încheierea evaluărilor la timp. De asemenea, Londra dorește ca acordul său comercial cu UE să includă angajamente de a nu slăbi protecția legilor și standardelor privind piața muncii.

În același timp, britanicii vor un acord separat privind pescuitul împreună cu acordul de liber schimb cu Uniunea Europeană, cu negocieri anuale asupra împărțirii capturii totale, menționează Agerpres.

De cealaltă parte, Comisia Europeană a spus că va rămâne consecventă în privința declarației politice convenite cu Londra anul trecut. „Noi vom rămâne consecvenți față de toate angajamentele noastre precedente din declarația politică. Dorim un parteneriat corect și ambițios cu Regatul Unit în viitor”, a spus negociatorul-șef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier.

Declarația politică se referă la parteneriatul de securitate și cel economic, acesta din urmă vizând respectarea regulilor și a standardelor în vederea asigurării unei concurențe corecte în comerț. Documentul, care nu are caracter juridic obligatoriu, însoțește „acordul de divorț” convenit de Londra și Bruxelles în luna octombrie.

Și Comisia Europeană se pregătește și pentru varianta unui eșec al negocierilor privind viitoarea relație post-Brexit cu Londra.

Prima rundă a tratativelor dintre echipele de negociatori ale UE și Londra începe luni și este prevăzută să dureze patru zile, până în vară urmând să aibă loc mai multe întâlniri de acest fel.