Cancelarul austriac Nehammer și ministrul de interne efectuează luni o vizită la granița bulgaro-turcă. Sofia are nevoie "de un sprijin rapid și serios la protejarea frontierei exterioare spre Turcia", consideră cancelarul austriac.

Austria își menține opinia sa negativă față de spațiul Schengen. Sâmbătă, înainte de vizita în Bulgaria, cancelarul federal Karl Nehammer a precizat: "Atâta vreme cât spațiul Schengen nu funcționează, iar Germania efectuează controale la frontieră în cazul altor țări membre Schengen ca de exemplu Austria, nu putem lărgi acest spațiu. În concluzie veto-ul Austriei față de Schengen rămâne în picioare până când situația nu se va schimba în mod radical”, relatează Die Presse.

Nehammer și ministrul austriac de interne Gerhard Karner se deplasează luni la frontiera bulgaro-turcă pentru o inspecție locală. În decembrie Austria a respins din cauza migrației ilegale aderarea la spațiul Schengen a Bulgariei și României. Doar Croația a aderat de la începutul acestui an - conform propunerii Comisiei Europene - la spațiul fără controale la frontiere.

Potrivit unei emisiuni difuzate înaintea vizitei, Nehammer a cerut "sprijin total pentru Bulgaria și România și, în sfârșit, acțiuni concrete din partea Comisiei Europene în vederea întăririi protecției frontierei exterioare. Bulgaria trebuie să ajungă în situația să aibă o protecție a frontierei la fel de robustă cum este cea din Grecia. În acest scop trebuie puse la dispoziție mijloacele necesare din bugetul UE".

El a menționat, de asemenea, că "trebuie să apăsăm și mai mult pe frâna acordării de azil - nu doar în Austria, ci în întreaga Europă". El a precizat că urmează să discute acest aspect și cu președintele bulgar Rumen Radev în cadrul vizitei sale de la regiunea frontierei bulgaro-turce.

După cum a afirmat ministrul de interne Karner, "sistemul Schengen este distrus. Bulgaria are nevoie de sprijin rapid și serios în protejarea frontierei exterioare cu Turcia. În acest sens, gardul de la frontiera Greciei poate constitui un exemplu de urmat. Cifra ridicată a reținerilor arată că sistemul este distrus. Câtă vreme acest sistem și protecția frontierei exterioare nu funcționează, nu poate exista nicio extindere".

Până acum, Comisia UE s-a eschivat de la a pune la dispoziție fonduri pentru ziduri, garduri și sârmă ghimpată, vrând doar să susțină infrastructura de la frontieră. În decembrie, instituția afirma că Bulgariei îi revine decizia de a stabili mijloacele prin care urmează să-și apere frontierele. În momentul de față, Frontex este prezent în Bulgaria cu 137 de membri și echipament.

Cancelarul austriac și ministrul de interne se declară nemulțumiți de faptul că Bulgaria este lăsată singură în realizarea protecției celor 240 de kilometri de frontieră exterioară a UE spre Turcia. Mai ales că există și înregistrări care demonstrează cât de ușor pot fi depășite barierele existente la granița bulgaro-turcă.

În cadrul vizitei care începe luni, cei doi politicieni austrieci se vor deplasa la frontieră împreună cu Radev și cu ministrul bulgar de interne Ivan Demergiev. Conform planului, urmează să viziteze centrul regional de coordonare a poliției de frontieră de la orașul Elhovo, iar la întoarcere la Sofia urmează o întâlnire cu primul ministru bulgar Galab Donev.

Sursa: RADOR