Svetlana Tihanovskaia și Veranika Țapkala, reprezentantele opoziției din Belarus, au primit miercuri, la Bruxelles, premiul Saharov pentru 2020 din mâinile președintelui Parlamentului European, David Sassoli.

Premiul Saharov 2020 pentru libertatea de gândire a fost acordat opoziției democratice din Belarus, reprezentate de Consiliul de coordonare, inițiativă a „femeilor curajoase” și a altor personalități politice și membri ai societății civile, a anunțat legislativul UE.

„Lumea întreagă este conștientă de ceea ce se întâmplă în țara dumneavoastră. Vedem curajul dumneavoastră. Vedem suferința dumneavoastră. Vedem abuzurile inimaginabile. Vedem violența. Aspirația și hotărârea dumneavoastră de a trăi într-o țară democratică sunt o sursă de inspirație pentru noi”, a spus Sassoli.

Svetlana Tihanovskaia, principala candidată al opoziției, a declarat în momentul primii premiului: „Fiecare bielorus care participă la protestul pașnic împotriva violenței și a ilegalității este un erou. Fiecare este un exemplu de curaj, compasiune și demnitate.”

„De la alegerile din 9 august, bielorușii protestează în fiecare săptămână pentru viitorul lor și al celor care nu pot fi acolo. Ei protestează pentru libertatea și demnitatea bielorușilor, a europenilor, a dumneavoastră și a noastră. Fără un Belarus liber, nici Europa nu este liberă pe deplin. Anul acesta am o singură dorință: ca fiecare bielorus aflat acum în închisoare sau care a fost obligat să trăiască în exil, să se întoarcă acasă.”

Opoziția democratică din Belarus este reprezentată de Consiliul de coordonare, inițiativa „femeilor curajoase” (principala candidată a opoziției Svetlana Tihanovskaia, laureata Premiului Nobel Svetlana Alexievici, muziciana și activista politică Maria Kalesnikava și activistele Volha Kavalkova și Veranika Țapkala), de personalități politice și membri ai societății civile (Siarhei Țihanuski, vlogger și prizonier politic, Ales Bialiațki, fondator al organizației bieloruse pentru drepturile omului Viasna, Siarhei Dileuski, Sțiapan Putsila, fondator al canalului Telegram NEXTA, și Mikola Statkevici, prizonier politic și candidat la alegerile prezidențiale din 2010).

Într-o rezoluție adoptată în septembrie 2020, Parlamentul European a condamnat reprimarea violentă a protestelor pașnice de către autoritățile bieloruse.

Parlamentul organizează o misiune de informare despre situația din Belarus în perioada 18-21 decembrie pentru a oferi sprijin suplimentar opoziției democratice, în conformitate cu o rezoluție votată pe 26 noiembrie 2020.