Uniunea Europeană vrea să salveze vacanța de vară a europenilor, spune comisarul pentru economie Paolo Gentiloni. Comisia a prezentat astăzi o strategie pentru salvarea sectorului turistic.

"Noi recomandăm purtarea obligatorie a măștii în interiorul avionului. Tocmai pentru că distanțarea fizică în interiorul avionului nu este cu adevărat posibilă și pentru că nu recomandăm măsuri de distanțare fizică în avion ca obligativitate, adică un număr mai mic de pasageri și așa mai departe, am înlocuit aceasta cu purtarea măștii, cu punerea la dispoziția pasagerilor a dezinfectantului de mâini pe tot parcursul zborului, cu alte chestiuni de natură practică legate de vânzarea obiectelor sau a alimentelor și băuturilor la bordul avionului", a explicat comisarul pentru transporturi Adina Vălean, la Digi 24, întrebată de ce a renunțat Comisia Europeană la prevederea privind distanțarea fizică în avion.

Comisarul român a adăugat că operatorii aerieni sunt liberi să ia măsuri de distanțare fizică precum vânzarea unui număr mai mic de bilete decât capacitatea aeronavei, dar Comisia Europeană nu a impus obligativitatea acestor practici.

În ceea ce privește testarea pe aeroport sau emiterea unor pașapoarte de imunitate, Vălean a spus că Executivul nu recomandă astfel de măsuri: "Eu nu sunt de acord cu astfel de măsuri și nici colegii mei din Comisie care se ocupă direct cu problemele legate de epidemie, nu recomandăm așa ceva, nu sunt suficient de fiabile, cineva poate să fie testat acum și peste jumătate de oră să ia virusul. Nu recomandăm astfel de măsuri, iar acolo unde se vor lua vor exista discuții cu statele membre pentru a renunța la impunerea unor astfel de măsuri în ceea ce privește călătoria sau accesul în țara respectivă".

 

 

WATCH LIVE: European Commission outlines plan for travel and tourism amid COVID-19

Gepostet von Euronews English am Mittwoch, 13. Mai 2020

Pandemia de COVID-19 a lovit puternic turismul din întreaga Europă. Comisarul pentru economie crede însă că, în pofida noului coronavirus, concediile din această vară pot fi salvate, ”cu respectarea unor măsuri de securitate și restricții”.

Comisia Europeană prezintă miercuri recomandări pentru sectorul hotelier și pentru agențiile de turism. CE va propune eliminarea treptată a controalelor la frontieră și a restricțiilor de călătorie între statele membre. Ambele măsuri vor ajuta la salvarea sezonului turistic.

Niciun alt sector nu a avut mai mult de suferit ca turismul, a declarat Gentiloni într-un videointerviu acordat mai multor publicații, relatează Süddeutsche Zeitung. Prin urmare, turismul se numără printre acele ramuri ale economiei care vor beneficia cel mai mult pachetul de sprijin pe care-l pregătește Comisia Europeană.  

În cursul acestei luni, CE intenționează să prezinte o nouă propunere pentru bugetul 2021-2027, precum și un program de reconstrucție aferent. Acest program este conceput pentru a sprijini statele membre în vederea reconstrucției economice post-pandemie.

Comisia Europeană estimează că pandemia va reduce cu cel puțin 400 de miliarde de euro veniturile turismului global, în acest an.

Potrivit unui document consultat de Euractiv.com, Comisia Europeană va veni astăzi cu un plan în trei pași pentru redeschiderea granițelor în interiorul Uniunii, pe baza unei liste a zonelor cu răspândire scăzută a virusului, realizată de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC).

Comisia cere ca măsurile să se aplice non-discriminatoriu și recomandă o acțiune coordonată a statelor membre privind impunerea unor măsuri comune de igienă și distanțare socială atunci când vor fi reluate serviciile de transport.

Documentul prevede și un plan de acțiune pentru a limita efectele unui al doilea val de infectare.