Ursula von der Leyen va fi președintele viitoarei Comisii Europene, după ce a câștigat votul de încredere al Parlamentului European.

Pentru numirea Ursulei von der Leyen au votat 383 de deputați, peste numărul minim necesar de 374. Împotriva candidatei selectate de Consiliul European au fost exprimate 327 de voturi, au fost 22 de abțineri și un vot nul.

„Mă așteaptă multă muncă și... mesajul meu pentru dumneavoastră astăzi este să cooperăm în mod constructiv, pentru că ceea ce ne dorim cu toții este o Europă unită și puternică”, a spus von der Leyen după votul din plenul de la Strasbourg.

Președintele Parlamentului European, David Sassoli, îi va informa oficial pe Donald Tusk, președintele Consiliului European și pe ceilalți lideri europeni de decizia legislativului UE.

Noua Comisie Europeană își va începe mandatul la 1 noiembrie, preluând ștafeta de la Executivul condus de Jean Claude Juncker.

Ursula von der Leyen va deveni prima femeie care ocupă funcția de președinte al Comisiei. Născută la Bruxelles în 1958, este de profesie medic și a fost membru al guvernului german în perioada 2005-2019, în prezent ocupând poziția de ministru al apărării.