Eurodeputații vor dezbate, în sesiunea din 17-19 iunie, situația forței de muncă sezoniere și normele legale din Europa privind lucrătorii sezonieri și drepturile acestora.

„Am cerut astăzi (joi - n.r.) - și a fost aprobată de Conferința Președinților din Parlamentul European - o dezbatere urmată de votul pe o rezoluție despre situația muncitorilor sezonieri”, a scris pe Facebook Dacian Cioloș, președintele grupului Renew Europe din legislativul UE.

„Problemele lucrătorilor sezonieri români din Germania au scos la iveală o situație existentă de mai mulți ani în Uniune, dar care nu a fost abordată până acum unitar la nivel european. În condițiile în care nu avem aceleași standarde la nivel european în ceea ce privește condițiile de muncă și condițiile sociale ale lucrătorilor sezonieri, acestea s-au aplicat arbitrar, iar de aici până la abuzuri punctuale a fost doar un pas”, a adăugat Cioloș, deputat din partea Alianței USR-PLUS.

Și delegația PSD din Parlamentul European a cerut o dezbatere în plen și o rezoluție pe tema muncitorilor sezonieri, după dezbaterea de marți din Comisia pentru muncă și afaceri sociale a legislativului european.

Cioloș spune că rezoluția Parlamentului va trebui să conțină problemele de mobilitate ale muncitorilor, o mai bună coordonare între statele membre, drepturi sociale egale, o implementare riguroasă a legislației în vigoare, coordonarea cu partenerii sociali din țările gazdă și necesitatea unor campanii de informare asupra drepturilor pe care acești oameni le au.

„Nu putem doar să vorbim populist despre problemele acestor oameni, trebuie să găsim soluții. E nevoie de norme clare la nivel european privind contractele muncitorilor sezonieri, drepturile lor sociale și condițiile în care își desfășoară munca atât în domeniul agriculturii, cât și al construcțiilor, turismului sau serviciilor sociale”, a mai spus Cioloș.