Eurodeputații au adoptat o rezoluție prin care cer Comisiei Europene o mai mare transparență în dialogul cu Parlamentul UE privind evaluarea și implementarea planurilor naționale de redresare și reziliență.

Parlamentul European consideră că acest lucru este necesar pentru a-și exercita rolul de instituție democratică a Uniunii, aleasă direct de cetățeni, și „pentru a pune mai departe la dispoziția oamenilor toate informațiile cu privire la evaluarea planurilor”, a spus Siegfried Mureșan, eurodeputat din partea PNL, coraportor pe Mecanismul de Redresare și Reziliență din partea grupului PPE.

Dacian Cioloș, liderul grupului de centru Renew Europe, a subliniat în plenul Parlamentului European că eurodeputații au încredere în capacitatea Comisiei de a evalua planurile naționale în spiritul obiectivelor europene, „dar această încredere nu exclude controlul parlamentar”.

„Este necesar să știm sigur că acești bani pentru relansarea de după criză sunt cheltuiți cu cap acolo unde cetățenii au avut cel mai mult de suferit în pandemie”, a spus Dacian Cioloș.

Mecanismul de Redresare și Reziliență (MRR) este cel mai mare program de investiții adoptat vreodată la nivelul Uniunii Europene, care va finanța cu 672,5 miliarde de euro planurile naționale de redresare și reziliență ale tuturor celor 27 de țări membre ale Uniunii Europene, punctează Siegfried Mureșan.

Tocmai de aceea, este necesar ca evaluarea de către Comisia Europeană a planurilor naționale de redresare și reziliență și implementarea lor să fie făcute cât mai transparent și cât mai democratic. Numai în felul acesta ne putem asigura că cetățenii europeni sunt corect informați cu privire la modul în care folosim acești bani și că nu cad victime dezinformării și știrilor false venite mai ales din partea politicienilor antieuropeni care vor să diminueze beneficiile mecanismului de redresare”, a declarat Mureșan.

Planurile naționale vor fi aprobate de Comisie - proces aflat acum în curs - și vor trece și prin Consiliu. „În acest context, am adoptat astăzi cu 602 voturi pentru, 35 împotriva și 56 abțineri, o rezoluție a Parlamentului European prin care cerem Comisiei o mai mare transparență în dialogul cu Parlamentul privind evaluarea și implementarea planurilor naționale de redresare și reziliență”, a punctat Siegfried Mureșan.

Și Am cerut, astăzi, în plenul Parlamentului European ca aceste planuri să fie analizate și de parlamentarii europeni.

Este necesar să știm sigur că acești bani pentru relansarea de după criză sunt cheltuiți cu cap acolo unde cetățenii au avut cel mai mult de suferit în pandemie.