Parlamentul European i-a transmis președintelui Consiliului European, Charles Michel, că liderii UE trebuie să vină cu o propunere mai ambițioasă de buget pe termen lung la summitul de joi.

După mai multe runde de discuții pe tema cadrului financiar multianual viitor, liderii grupurilor politice din Parlamentul European au concluzionat că mai e mult de muncă la bugetul pentru 2021-2027. 

„Pentru moment, suntem la o distanță de 230 miliarde de euro”, a spus președintele Parlamentului European, David Sassoli, referindu-se la diferența dintre propunerea de buget avansată de Charles Michel și recomandările făcute de legislativul UE.

„În cele două întâniri pe care le-am avut azi (marți - n.r.) cu președintele Consiliului European, Charles Michel, am confirmat poziția unanimă a Parlamentului asupra draftului pe care l-a prezentat sâmbăta trecută. Suntem încă departe de o propunere acceptabilă”, a spus Sassoli.

Liderul PE și-a exprimat speranța că, după summitul de joi, Consiliul va veni cu o propunere mai ambițioasă, pe baza căreia să înceapă negocierile.

Într-o rezoluție adoptată săptămâna trecută, eurodeputații au punctat că nu vor accepta un buget care nu respectă prioritățile Uniunii, evidențiate de diverse rezoluții ale Parlamentului European, cerând statelor membre să păstreze un nivel ridicat al ambițiilor pentru UE.