Mai mulți șoferi români s-au oferit să asigure transportul gratuit pentru cei care se află la distanțe mari de secțiile de votare din străinătate. Unul dintre primii români care a votat în Noua Zeelandă a spus pentru ce a votat.

00:25 Fostul șef al Reprezentanței Permanente a României pe lângă UE, Mihnea Motoc, nu a putut vota la Bruxelles.


23:56 Zeci de români au forțat intrarea în clădirea Ambasadei României de la Atena, cerând imperativ să fie lăsați să voteze, relatează G4Media. 


Amintim că România a deschis patru secții în Grecia, în timp ce Bulgaria - 13.

23:22 Mii de români din Europa nu au putut vota.

23:18 În atenția tuturor cetățenilor români care nu și-au putut exercita dreptul constituțional de vot până la închiderea secțiilor de votare: asociațiile Expert Forum și Funky Citizens vor acorda ajutor și informații pentru demararea procedurilor legale de sancționare a celor vinovați.

Pe site-ul https://funky.ong, cei interesați pot descărca modelul de plângere penală.  22:29 22.21 Zeci de persoane protestează în tăcere duminică seară, în centrul Sibiului, față de cozile din străinătate.   22:19 

22:09 Ministerul Afacerilor Externe a cerut Biroului Electoral Central prelungirea programului de vot în străinătate, a declarat, duminică, pentru Agerpres, Iulian Ivan, reprezentant cu însărcinări speciale pentru procese electorale în cadrul MAE.

"Referitor la procesul de votare, acesta, potrivit legii, se va încheia la ora 21:00, la ora locală. Ministerul de Externe, având în vedere faptul că au existat foarte multe solicitări din partea cetățenilor aflați în străinatate, a solicitat Biroului Electoral Central prelungirea votării", a spus Iulian Ivan. 

19:42 Poliția a intervenit pentru a menține ordinea și pentru a păstra liberă intrarea în Consulatul din Stuttgart, astfel încât oamenii care așteaptă la rând să poată intra să voteze, relatează Mediafax.

19:38 Situația este alarmantă la Londra unde sunt foarte mulți români care vor să voteze.

19:18 ”Sunt tot mai multe semnale că românilor din Diaspora le este interzis un drept fundamental, drept garantat de Constituție. La Madrid deja s-au terminat buletinele de vot și au fost chemați jandarmii. În Londa, Munchen, Stuttgart sunt cozi de mii de români, unora le-a fost transmis să plece pentru că nu sunt suficiente buletine. De la ora 18:00 ne vedem în Piața Victoriei!”, anunță pe Facebook grupul civic ”Luptăm pentru România”. 

19:17  BEC anunță că nu va prelungi programul de vot în Diaspora.

18:38 



16:46
Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord precizează că buletinele de vot, atât cele pentru alegerile pentru Parlamentul European, cât și cele pentru Referendumul Național, repartizate în cele 29 de secții de votare care au fost organizate pe teritoriul Regatului Unit, sunt în număr suficient pentru a asigura exercitarea dreptului de vot de către toți cetățenii români pe întreaga durată a desfășurării procesului electoral din ziua de 26 mai, conform cadrului legal.

”Subliniem că răspândirea unor zvonuri care nu au niciun temei în situația de fapt nu sunt de natură să sprijine asigurarea unor condiții cât mai bune pentru exercitarea dreptului de vot de către cetățenii români.Vă asigurăm că misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României din Marea Britanie, implicate în procesul electoral, depun eforturi susținute astfel încât ca toți cetățenii români din străinătate să își exercite dreptul de vot”, transmite Ambasada României la Londra.

17:26 În Spania, oamenii au stat la secția de vot de la Castellon de șapte ore și jumătate. 


15:58 MAE susține că procesul de vot în Diaspora se derulează normal.

15:57 

15:12 Cozi sunt și în R. Moldova.

14:28 În pofida numărului mare de secții față de alte alegeri, MAE nu a reușit să evite cozile la multe secții de vot din Europa. În Spania, Italia și Marea Britanie, românii așteaptă și 2-3 ore. 13:28 12:43 

12:40 La multe secții de vot din străinătate sunt în continuare cozi.

În fața ambasadei din Praga:

 Foto: Gabriela Lungu/Facebook

11:19

9:43 

9:24 

9:16 Câteva sute de români din Munchen, Stuttgart, Hamburg, Augsburg, Milano, Londra, Malmo și Eindhoven stau la coadă pentru a vota.


9:05 

8:45 Deși plouă, sute de români stau la coadă la secția de vot de la Consulatul României din Roma, potrivit imaginilor video transmise de organizația civică Reset.


8:31


8:11


7:52 Peste 2.000 de persoane au votat până la această oră în secțiile din afara țării.

+++

12:36 Potrivit BEC, până la această oră au votat 19 persoane la secția din Auckland, Noua Zeelandă, și 15 în mai multe secții din Australia. 

+++

Șoferii români au creat un grup de Facebook - ”Voluntari-șoferi la vot în Europa”. Indiferent de țara în care se află fiecare șofer voluntar anunță zona în care poate oferi ajutor, iar oamenii  care doresc să voteze anunță zonele în care au nevoie de ajutor.

”Pentru a fi mai eficienți: Menționați în fiecare postare ȚARA și LOCALITATEA unde oferiți sau căutați transport. Folosiți funcția de căutare în grup, căutând după aceste criterii. Dacă ați postat deja și ați omis să menționați țara și localitatea, adăugați acestea, editând postarea. Distribuiți postările la grupurile de diaspora din țările respective”, se arată într-un mesaj pe grupul respectiv.