UE trebuie să reacționeze imediat la crimele de război comise de Rusia în Ucraina, astfel că este nevoie de noi sancțiuni drastice împotriva Moscovei, se arată într-o scrisoare semnată de 206 europarlamentari.

În scrisoarea adresată președintelui Consiliului European, Charles Michel, președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și Înaltului Reprezentant al UE, Josep Borrell, eurodeputații cer atât noi sancțiuni împotriva Rusiei și oligarhilor, cât și suplimentarea ajutorului militar pentru Ucraina.

Cei 206 europarlamentari cer:

- embargo total la importurile de gaz, petrol și cărbune dinspre Federația Rusă;

- interzicerea vaselor și produselor rusești în toate porturile europene;

- excluderea tuturor băncilor rusești de la sistemul de plăți Swift;

- extinderea sancțiunilor către oligarhii, oficialii și funcționarii ruși apropiați de regimul lui Putin, pe baza unei liste furnizate de fundația dizidentului Aleksei Navalnîi.

În plus, susțin eurodeputații, în contextul în care Rusia își va concentra eforturile armate în sudul și estul Ucrainei, UE trebuie să furnizeze mai multe echipamente militare forțelor ucrainene, inclusiv tancuri, vehicule blindate, artilerie grea, rachete anti-navă și sisteme avansate de apărare antiaeriană.

„Oamenii nevinovați din Ucraina au nevoie urgentă de ajutorul nostru. Trebuie să fim uniți și să folosim toate instrumentele de care dispunem pentru a presa Rusia să renunțe la acest război absurd, în care sunt atacate școli, spitale și în care trupele ruse masacrează ​civilii din Ucraina”, a comentat eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan, unul dintre semnatarii scrisorii.