Comisia Europeană a evaluat pozitiv planul de redresare prezentat de guvernul sloven, care a preluat joi președinția Consiliului UE.

Slovenia intenționează să atragă, din Facilitatea de Redresare și Reziliență, 2,5 miliarde de euro, dintre care 1,8 miliarde de euro în granturi și 705 milioane de euro în împrumuturi.

Aceste fonduri vor susține investițiile și reformele incluse în Planul Sloveniei de redresare și reziliență, asupră căruia Comisia Europeană și-a dat joi acordul.

Potrivit Executivului UE, 42% din fondurile puse la dispoziție sunt destinate investițiilor pentru protejarea mediului, iar 21% vizează tranziția digitală.

„Astăzi, Comisia Europeană a decis să dea undă verde planului de redresare și reziliență al Sloveniei. Acesta combină investițiile pentru tranzițiile ecologice și digitale, cu reformele sistemelor de îngrijire pe termen lung, asistență medicală și pensii în beneficiul tuturor cetățenilor sloveni. Sunt mândră că NextGenerationEU va furniza finanțări de 2,5 miliarde EUR pentru a face aceste lucruri posibile”, a spus Ursula von der Leyen, președinta Comisei Europene.