Polonia nu va respecta hotărârea Curții de Justiție a Uniunii Europene, care a stabilit că Varșovia trebuie să oprească imediat exploatarea minei de lignit Turów, aflată la granița cu Cehia, a declarat luni premierul polonez.

Vinerea trecută, Curtea de Justiție a UE a decis că Polonia trebuie să oprească imediat exploatarea minieră de la Turów, după o plângere a Guvernului de la Praga, relatează EURACTIV.com.

”M-am întâInit cu premierul ceh Babiș, deoarece avem o situație foarte dificilă privind o hotărâre greșită și atât de nedreaptă a Curții Europene de Justiție", le-a spus luni Morawiecki reporterilor înainte de Consiliul European.

”Pot să subliniez încă o dată că, desigur, nu vom opri exploatarea, nu vom opri funcționarea centralei, este evident, deoarece o oprire ar însemna cu siguranță un dezastru ecologic și un dezastru energetic și, în consecință, uriașe probleme sociale”, a mai spus Morawiecki.

”Vom încerca să arătăm bunăvoință, dar numai în măsura în care vom putea continua să exploatăm centrala electrică și mina de lignit Turów”, a precizat el.

Praga s-a adresat CJUE în februarie, cerând oprirea activităților la mina poloneză, aflată în apropierea frontierei cu Cehia și Germania. Cehii au susținut că Varșovia a încălcat legislația UE prin extinderea exploatării miniere la Turow până în 2026. 

Curtea a dispus închiderea minei ca măsură provizorie, deoarece a estimat un risc de provocare a ”unui prejudiciu grav și ireparabil asupra intereselor reclamantului”.

Compania de stat care deține mina, PGE, a avertizat că o oprire bruscă ar afecta mii de locuri de muncă. Turów furnizează lignit unei centrale electrice din apropiere, care furnizează aproximativ 5% din energie, iar închiderea temporară ar pune în pericol securitatea energetică a țării, susține Varșovia.

Alții au avertizat că menținerea minei ar putea afecta tranziția energetică. Comisia Europeană a avertizat că o continuare a activității după 2030 ar însemna că regiunea respectivă va pierde din fondurile UE alocate pentru tranziția verde.

Guvernul ceh a declarat luni că este pregătit să discute cu Polonia despre mina de lignit.

"Suntem pregătiți pentru discuții, o spunem de câțiva ani, din păcate, a trebuit să existe această hotărâre, mă bucur că instanța a decis în favoarea noastră", a declarat ministrul ceh al mediului, Richard Brabec.

El a spus că oficialii cehi și polonezi poartă deja discuții în acest sens.