Premiera estonă, ea însăși o candidată la conducerea NATO, s-a întâlnit cu omologul olandez Mark Rutte, aflat în vizită în țările baltice pentru a obține sprijin pentru șefia Alianței Nord-Atlantice. Și președintele lituanian îl sprijină pe olandez.

”Pentru un NATO puternic, trebuie să fim atenți la Rusia, trebuie să creștem cheltuielile de descurajare și apărare, să susținem Ucraina (pentru a adera la NATO) și echilibrul geografic”, a scris pe platforma X Kaja Kallas după o discuție cu premierul olandez Mark Rutte.

Premierul olandez, favorit pentru moment pentru șefia NATO, a vizitat marți Estonia și Lituania, unul dintre obiective fiind obținerea sprijinului statelor din Flancul Estic, care și-ar dori un candidat din regiune.

Kallas a mai scris că Rutte se angajează să respecte ”prioritățile” Estoniei, astfel că țara sa ”îl poate sprijini pentru funcția de secretar general al NATO”. 

Săptămâna trecută, Kaja Kallas a declarat la postul eston de televiziune ETV că Estonia este pregătită să susțină atât candidatura lui Mark Rutte, cât și pe cea a președintelui român Klaus Iohannis.

Ea a mai spus că Mark Rutte are mai multe șanse să obțină funcția de secretar general al NATO.

Tot marți, Rutte a avut o întâlnire la Vilnius cu președintele Gitanas Nausėda, care a confirmat sprijinul Lituaniei pentru candidatura politicianului olandez. 

”Facem acest lucru din mai multe motive. Îl cunosc pe Mark de mulți ani, a fost unul dintre acei politicieni care au recunoscut destul de devreme amenințarea rusă [...] și este deosebit de receptiv și înțelege amenințările la adresa flancului estic al NATO”, a declarat președintele lituanian într-o conferință comună de presă, relatează Lrt.lt.

Rutte trebuie să-i convingă mai ales pe premierul ungar Viktor Orban și pe președintele turc Recep Erdogan. 

De la Bruxelles, ambasadoarea SUA la NATO Julianne Smith, a declarat într-un briefing de presă online că Washingtonul îl susține ”pe deplin” pe Rutte. În același timp, ea a spus că SUA au ”cel mai mare respect și pentru prietenul” Iohannis.

Succesorul lui Jens Stoltenberg ar trebui anunțat la summitul aniversar al NATO de la Washington, din perioada 9-11 iulie. Mandatul norvegianului se încheie la 1 octombrie.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat pe 12 martie că a decis să intre în competiție, chiar în timp ce Guvernul decidea să mute alegerile prezidențiale din decembrie în septembrie. 

Nu poate fi trecut cu vederea că în timp ce Rutte e în turneu pentru a obține sprijinul aliaților nehotărâți, Klaus Iohannis preferă să se ducă la golf.