Într-un interviu acordat Financial Times, premierul polonez Mateusz Morawiecki a acuzat Comisia că ”ține pistolul la tâmpla” Poloniei în cazul negocierilor legate de planul de redresare post-COVID și a condiționalității privind statul de drept.

Premierul polonez a spus că Executivul de la Bruxelles riscă ”declanșarea celui de-al treilea Război Mondial” dacă decide să nu dea undă verde planului de redresare polonez, relatează EURACTIV.

”Acești bani ar fi trebuit deja plătiți. Aceasta este o încălcare a procedurii de către Comisie”, a declarat Morawiecki, adăugând că CE ”încalcă statul de drept”.

De asemenea, el a amenințat cu ”măsuri de retorsiune”, inclusiv o opoziție la politica UE privind schimbările climatice.

Premierul polonez a cerut Comisiei să retragă cererea privind penalitățile zilnice pe care trebuie să le plătească Varșovia pentru nepunerea în aplicare a deciziei Curții de Justiție din iulie privind Camera de disciplină a Curții Supreme din Polonia.

”Vom primi acești bani mai devreme sau mai târziu”, a spus el, avertizând că, ”cu cât îi primim mai târziu, cu atât mai puternică va fi dovada că există un tratament discriminatoriu și o abordare de tip dictat din partea Comisiei Europene”.

Întrebat de EURACTIV, europarlamentarul Andrzej Halicki (PPE) a calificat atitudinea lui Morawiecki drept ”o strategie sinucigașă”.

”Vrea să-i facă pe plac lui Jarosław Kaczyński (președintele PiS, principalul partid din coaliția de guvernare) și să nu fie forțat să demisioneze”, a spus Halicki, al cărui partid nu e de acord cu politicile PiS. 

„Morawiecki vrea să demonstreze că este «mai dur» decât Ziobro (ministrul justiției) sau decât Szydło (fostul premier)”, a conchis Halicki.