Sectorul construcțiilor este în creștere, dar firmele din domeniu încă nu și-au revenit complet după criza economică și riscul de insolvență rămâne ridicat.

Activitatea în construcții a crescut cu circa 10 procente anul trecut, odată cu revenirea investițiilor în infrastructură. Astfel, în primele 11 luni ale lui 2015, volumul lucrărilor de construcții a crescut cu 10,2 la sută în cifre ajustate în funcție de numărul de zile lucrătoare și sezonalitate, arată datele Institutului Național de Statistică.

În 2014, companiile din domeniul construcțiilor au supraviețuit mai mult de pe urma construcțiilor de clădiri rezidențiale și non-rezidențiale, în timp ce volumul lucrărilor inginerești a scăzut. Evoluția este confirmată și de rezultatele financiare raportate de firmele din domeniu, analizate de Coface.

Conform datelor financiare disponibile pentru 2014, companiile care activează în sectorul lucrărilor de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale înregistrează cifre de afaceri în creștere care se regăsesc în profituri mai mari. Astfel, firmele de profil au generat în 2014 o cifră de afaceri totală de 27,95 miliarde de lei, în creștere cu 11 procente față de anul anterior, potrivit unui studiu realizat de Coface. 

Motorul creșterii: firmele cu venituri de peste 1 mil. euro 

Compania de asigurări de credit a analizat rezultatele a peste 15.000 de firme care au domeniu principal de activitate „Lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale”, iar creșterea a venit exclusiv din segmentul firmelor cu cifră de afaceri de peste un milion de euro.

Și pentru a demonstra că 2014 nu a fost totuși un an prea bun pentru industria construcțiilor, 47 la sută din firmele analizate au raportat venituri în scădere. Mai mult, potrivit rezultatelor consolidate, 50% dintre companii prezintă un risc de insolvență ridicat, 27% prezintă un risc de insolvență mediu, iar 23% prezintă un risc de insolvență scăzut, scrie Coface într-un raport sectorial. 

 

„Cu toate că performanța comercială s-a îmbunătățit vizibil în 2014 prin creșterea veniturilor, a profiturilor și a lichidității, furnizorii sunt plătiți cu întârziere”.

„Datoriile totale rămân la 77% din active, iar nivelul investițiilor în active fixe este de doar 5%, ceea ce înseamnă că fie companiile din sectorul lucrărilor de construcții amână investițiile din cauza incertitudinii sau a inexistenței unor oportunități interesante, fie lichiditățile sunt conservate pentru plata unor dividende semnificative în 2015”, se arată în raport.

 

Potrivit Coface, aproximativ o treime dintre companiile care au depus declarațiile pentru anul 2014 nu au desfășurat în realitate nicio activitate; iar aproape jumătate dintre companiile active au înregistrat o cifră de afaceri mai mică de 100.000 de euro în 2014.

Datele arată totuși o îmbunătățire în rândul companiilor mai mari - 1.725 de firme de construcții au înregistrat o cifră de afaceri anuală mai mare de un milion de euro în 2014, aproape de două ori mai mult față de nivelul din 2013, când au fost 999 companii. „Acest segment al firmelor reprezintă aproximativ 7% din totalul firmelor active, însă generează aproximativ 74% dintre veniturile înregistrate la nivelul întregului sector”, spune Coface.

Profiturile cresc, multe firme sunt pe minus 

Riscul ridicat de insolvență este cauzat de nivelul ridicat al datoriilor, potrivit analizei, care arată totuși că profitabilitatea s-a îmbunătățit în 2014. Rezultatul net consolidat la nivel sectorial pentru anul 2014 a fost de 2,8 la sută din cifra de afaceri, față de 0,9 la sută în 2013 și minus 1,5 la sută în 2012. Și marjele de profit au crescut, astfel că marja operațională a avansat de la 1,2 la sută în 2012 la 4,2 la sută în 2014.

Pe de altă parte, 48 la sută dintre companiile care activează în acest sector au raportat o deteriorare a rezultatului net în 2014 comparativ cu anul anterior, aproximativ o treime dintre acestea trecând din profit în pierdere. 

La nivel regional, România înregistrează cea mai mare pondere din Europa Centrală și de Est a companiilor din domeniul analizat care efectuează plăți cu întârziere. Durata medie de plată a datoriilor pe termen scurt a scăzut în 2014 comparativ cu 2013, până la 272 zile, dar este în creștere cu 4 de zile față de nivelul înregistrat în 2012.

„Anul 2014 a adus un rezultat divergent din punctul de vedere al veniturilor, nivelul acestora crescând cu 11% în condițiile în care 47% dintre companii au raportat venituri în scădere. Această creștere este alimentată de companiile mari, cu cifra de afaceri peste 1 milion de euro, a căror performanță a compensat și depășit subperfomanța companiilor mici. În ciuda acestui fapt, avansul veniturilor se regăsește foarte puțin în profituri suplimentare, dinamica acestora fiind doar ușor crescătoare”, a declarat Nicoleta Mărunțelu, Economist, Coface România.

Departe de anii de glorie

Sectorul construcțiilor a fost grav afectat de criza economică din România, având în vedere că volumul activității în domeniu a scăzut cu peste 40% între 2009 și 2014. Forța de muncă din această industrie s-a redus cu mai mult de 200.000 de angajați, iar multe firme, inclusiv nume mari din domeniu, au intrat în insolvență.

Nu e de mirare astfel că firmele care activează în acest sector prezintă o situație precară a indicatorilor financiari comparativ cu media înregistrată în Europa Centrală și de Est, după cum spune Nicoleta Mărunțelu:

„România raportează pentru acest sector, prin comparație cu media regională, cea mai mare pondere a companiilor cu risc major de insolvență precum și a companiilor care efectuează plățile cu întărziere”.

Recuperarea va fi lentă pentru această piață de aproape 10 miliarde de euro. În următorii cinci ani, potrivit Comisiei Naționale de Prognoză, volumul lucrărilor de construcții va crește cu 5-6 procente anual, în ciuda nevoii ridicate de construcții, atât în infrastructură, cât și de locuințe.

Astfel, sectorul construcților nu va reveni prea repede la ponderea de peste 10 la sută din produsul intern brut pe care o avea înainte de criză, dar tot va contribui cu circa 6-7 la sută anual la economia românească.