Deputații au respins legea defăimării, proiect controversat propus de Liviu Dragnea. Nemulțumit, inițiatorul, condamnat în primă instanță pentru fraude la referendumul din 2012, a denunțat fraude la vot și a anunțat că PSD va depune plângere penală.

UPDATE 19:08

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunțat miercuri că PSD va depune plângere penală pentru votul la Legea defăimării și a susținut că ar fi existat "o mână criminală" care a manipulat sistemul informatic, în așa fel încât să pice legea, scrie Mediafax.

"Inițial am crezut că sunt defecțiuni ale sistemului informatic. Se pare că nu este vorba de defecțiuni. Colegii de la PNL au spus că trebuie să se țină cont de numărul de cartele care au fost introduse în terminalele sistemului informatic. Toate cartelele introduse în sistemul informatic generează un listing cu numele și prenumele deputatului care deține cartela respectivă. Nu contează dacă a fost prezent sau nu în sala. Toate aceste nume, respectiv aceste cartele adunate, după ce am adunat aceste listinguri oficiale ale Camerei dau un total de 301. Prima consecință: legea a fost adoptată, pentru că discutăm de 152 de voturi, din total prezență 301", a declarat Liviu Dragnea.

"Din cauza acestui sistem (electronic de votare, n.r.) o lege trece sau pică. Nu vreau ca această lege să fie votată prin așa-zise încălcări ale regulamentului", a spus inițiatorul proiectului, Liviu Dragnea, care a precizat că va reveni cu o nouă inițiativă cu un conținut similar.

Potrivit HotNews.ro, legea defaimarii a starnit controverse și votul final asupra actului normativ a fost contestat pentru că, inițial, s-a anuntat adoptarea proiectului, iar ulterior presedintele de sedinta, deputatul PSD Florin Iordache, a anuntat ca legea nu a intrunit conditiile pentru adoptare.

Deputatul UMDR Marton Arpad a atras atentia lipsei de cvorum. 

„Verificati care este adevarul, dar daca numarul prezentilor inregistrati este corect, atunci aceasta lege nu a trecut", a spus Marton Arpad.

Deputatul PSD Marian Neacsu a afirmat ca aparatul arata numarul prezentilor inregistrati pe hol si nu al celor prezenti in sala.

Liberalul PNL Eugen Nicolaescu a spus ca jumatate plus unu ar fi insemnat 159 de voturi "pentru", precizand ca sunt mai putin cu 7 voturi decat numarul necesar ca legea sa treaca.

Nicolaescu a cerut presedintelui sa anunte si sa isi asume "votul real".

In final, presedintele de sedinta Florin Iordache a contabilizat prezenta din sala si votul deputatilor si a afirmat ca "legea nu a trecut". "Prezenta in sala 315, voturi pentru 152, impotriva 105, abtineri 24. In consecinta, legea nu a trecut", a anuntat Florin Iordache.

Alina Gorghiu a luat cuvantul si i-a cerut lui Liviu Dragnea sa nu isi incurajeze colegii sa incalce regulamentul si sa insiste pe reluarea votului.

"Domnul Dragnea, si-asa a a fost o lege cu foarte multe controverse la nivel public. Rugamintea este sa nu incurajati colegii din PSD sa incalce Regulamentul pentru ca este un lucru clar ca nu vreti sa ramaneti in istorie ca un presedinte care a repetat votul de o mie de ori in camera Deputatilor ca sa ii traca o lege. Va rog, fiti intelept", a declarat Gorghiu.

Gorghiu le-a mai cerut parlamentarilor sa intrerupa "aceasta sarada", sa reia anuntul si sa precizeze ca votul nu a trecut.