Articol semnat de Carolina Bogatiuc, expertă afaceri europene în cadrul Institutului pentru Inițiative Strategice (IPIS) din Republica Moldova.

Într-un context marcat de tensiuni tot mai crescânde în Ucraina, Moldova se confruntă cu provocări fără precedent. Răspândirea dezinformării în masă, atacurile hibride și influența propagandei ruse devin tot mai omniprezente în regiunea noastră. Forțele oligarhice diseminează zilnic mesaje destabilizatoare, pentru a scinda societatea și a eroda sprijinul Uniunii Europene și principiile democratice. 

Asistăm la o tendință îngrijorătoare în care forțele  pro-ruse se îndreaptă tot mai mult către Moscova pentru direcții și consultanță politică, lansând campanii și entități politice chiar din inima statului agresor. 

În fața acestor provocări și încercări este stringent și imperativ să fie inițiată o amplă campanie de conștientizare și informare a cetățenilor despre Uniunea Europeană, parcursul nostru european și beneficiile aderării noastre la blocul comunitar. O campanie care să explice într-un limbaj accesibil și apropiat fiecărui cetățean ce-ar oferi Uniunea Europeană. 

Pe de o parte, suntem martorii unei mobilizări de nedescris din partea forțelor oligarhice, care se multiplică pe zi ce trece, pe de altă parte, Republica Moldova avansează ferm în implementarea reformelor necesare pentru a fi parte a familiei europene, spațiul unde predomină pacea și bunăstarea.

Într-un an care ne așteaptă alegeri prezidențiale, urmate în 2025 de cele parlamentare, avem de-a face cu o bătălie importantă, vorbim de vectorul politic ce va fi decis inclusiv la referendumul pentru integrare europeană din 20 octombrie 2024. Este o miză foarte mare, un exercițiu complex de care depinde viitorul nostru, al tuturor. Este oportunitatea ce nu trebuie a fi ratată, altfel riscăm să ne trezim cu forțele ruse care știu să provoace doar haos și dezordine. 

Ce avem la acest moment: sondaje care arată un suport pro-UE de 56%, partea vestică care crede în victoria pentru un următor mandat al președintei pro-europene - Maia Sandu, și un est frustrat din frica de-a nu pierde controlul într-un stat mic, capturat cu mulți ani în urmă. Acum mai mult ca niciodată, e timpul să fim mulți, mobilizați, să dăm dovadă de unitate pentru a reuși să înscriem în Constituția noastră integrarea europeană ca prioritate națională ce va trebui respectată de toate forțele politice.

Inclusiv de acest exercițiu - referendumul, va depinde cât de accelerat și rapid vom începe oficial negocierile de aderare cu UE, de cât de credibili putem fi în fața europenilor pentru angajamentele asumate. Uniunea European[ este despre un proces meritocratic, ceea ce necesită ca Moldova să fie în continuare elevul cu temele pentru acasă făcute pentru a nu pierde încrederea partenerilor. 

UE trebuie să fie un actor care să sprijine într-un mod rapid și fără birocrații excesive dezvoltarea țării noastre, care a stagnat din cauza fricii de insecuritate și a riscului sporit de conflict armat pe care-l avem în imediata frontieră cu Ucraina, și asta ne demonstrează creșterea PIB-ului țării noastre cu doar  0,7% pentru anul 2023. Avem nevoie de investiții și proiecte care se întâmplă astăzi, de suport ce poate fi implementat acum, nu peste ani. Oamenii pun accent pe rezultate vizibile, nu pe speranțe. Poate câștiga Moldova această bătălie importantă și decisivă? Absolut. Cu participarea activă a fiecăruia, de cele mai multe ori imposibilul devine posibil. Și țara noastră a demonstrat acest lucru în repetate rânduri.