Plenul Parlamentului European a adoptat marți o rezoluție referitoare la situația relațiilor politice dintre UE și Rusia. Eurodeputații susțin că Rusia nu mai e un "partener strategic" al Uniunii și condamnă implicarea în campania pentru Brexit.

Rezoluția a fost adoptată cu 402 voturi "pentru", 163 "împotrivă" și 89 de abțineri.

Subliniind că ocuparea și anexarea ilegală de către Rusia a Crimeei, implicarea sa directă și indirectă în conflictele armate din partea estică a Ucrainei și încălcarea continuă a integrității teritoriale a Georgiei și a Republicii Moldova constituie o încălcare deliberată a dreptului internațional, a principiilor democratice și a valorilor fundamentale, eurodeputații afirmă că UE nu poate să aibă în vedere o revenire treptată la relațiile normale obișnuite atât timp cât Rusia nu pune complet în aplicare Acordul de la Minsk și nu restabilește integritatea teritorială a Ucrainei.

În acest sens, ei solicită "o nouă evaluare critică cuprinzătoare" din partea UE a relațiilor sale cu Rusia și afirmă că, în condițiile actuale, Rusia nu mai poate fi considerată drept "partener strategic".

De asemenea, PE condamnă ferm implicarea Rusiei în cazul Skripal și în campaniile de dezinformare și atacurile cibernetice efectuate de serviciile de informații ruse care vizează destabilizarea infrastructurii publice și private de comunicații și creșterea tensiunilor în cadrul UE și al statelor sale membre.

Europarlamentarii își exprimă "profunda îngrijorare cu privire la legăturile dintre guvernul rus și partidele naționaliste populiste și de extremă dreapta și guverne din UE, cum ar fi în Ungaria, care pun în pericol valorile fundamentale ale Uniunii, consacrate la articolul 2 din Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE) și reflectate în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, inclusiv respectarea democrației, a egalității, a statului de drept și a drepturilor omului".

Aceștia regretă eforturile Rusiei de a destabiliza țările candidate la UE, în special în ceea ce privește susținerea oferită de Moscova organizațiilor și forțelor politice care se opun Acordului de la Prespa, care ar trebui să pună capăt disputei îndelungate referitoare la nume dintre fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei și Grecia.

Rezoluția arată că actori ai statului rus au intervenit în campania referendumului privind Brexitul, "utilizând mijloace fățișe și ascunse, inclusiv platforme de comunicare socială și sprijin financiar potențial ilegal, acestea făcând în prezent obiectul unei anchete desfășurate de către autoritățile din Regatul Unit".

Război economic din partea Rusiei

De asemenea, europarlamentarii își exprimă îngrijorarea cu privire la posibilitatea ca sute de miliarde de euro să fie spălate prin intermediul UE în fiecare an de către societăți și persoane fizice din Rusia care caută să legitimeze câștigurile provenite din corupție. Prin urmare, ei solicită desfășurarea de anchete cu privire la aceste infracțiuni.

Textul subliniază că activitățile de spălare a banilor și activitățile financiare infracționale organizate ale Rusiei sunt folosite în scopuri politice subversive și reprezintă o amenințare la adresa securității și stabilității europene.

"Amploarea acestei activități de spălare a banilor este de așa natură încât face parte din activitățile ostile menite să submineze, să dezinformeze și să destabilizeze, susținând totodată activitățile infracționale și corupția; constată că activitățile de spălare a banilor desfășurate de Rusia în cadrul UE reprezintă o amenințare la adresa suveranității și a statului de drept în toate statele membre în care Rusia desfășoară aceste activități",

precizează rezoluția, condamnând activitățile de spălare a banilor, activitățile financiare ilegale și alte mijloace de război economic din partea Rusiei.

Alegerile europarlamentare din mai

Eurodeputații solicită instituțiilor și statelor membre ale UE să depună eforturi mai mari pentru întărirea rezilienței, în special în domeniul cibernetic și al mass-mediei, inclusiv mecanisme de detectare și de combatere a ingerinței electorale.

Ei "își exprimă profunda îngrijorare în legătură cu faptul că reacția și răspunsul UE la campania de propagandă și la atacurile masive de dezinformare directă ale Rusiei au fost insuficiente și ar trebui consolidate în continuare, în special înainte de viitoarele alegeri europene din mai 2019", în acest sens, fiind necesară mărirea substanțială a finanțării UE pentru grupul operativ East Stratcom.

PE solicită Uniunii să ia în considerare dezvoltarea unui cadru juridic obligatoriu, atât la nivelul UE, cât și la nivel internațional, pentru combaterea războiului hibrid, care să permită "un răspuns ferm al Uniunii la campaniile care amenință democrația sau statul de drept, inclusiv prin sancțiuni specifice împotriva persoanelor responsabile cu orchestrarea și implementarea unor astfel de campanii".