Prim-vicepreședinta Roberta Metsola (reprezentantă a grupului PPE) a preluat marți președinția interimară a Parlamentului European, în urma decesului lui David Sassoli.

„Așa cum prevede regulamentul de procedură, președinția interimară este asigurată de prim-vicepreședintele Parlamentului în zilele premergătoare alegerii unui nou președinte”, a precizat Parlamentul European într-un comunicat.

„Așa cum era deja planificat înainte de decesul subit al președintelui Sassoli, alegerea președintelui pentru a doua jumătate a legislaturii va avea loc marți (18 ianuarie), în timpul sesiunii plenare de la Strasbourg”, a adăugat instituția. Luni, fostul președinte va fi omagiat la deschiderea sesiunii plenare de la Strasbourg, în prezența fostului eurodeputat și prim-ministru italian Enrico Letta.

Președintele Parlamentului European, David Sassoli, a decedat astăzi la Aviano (Italia), unde a fost spitalizat începând cu 26 decembrie. Eurodeputat din 2009, a fost ales președinte în iulie 2019 pentru prima jumătate a actualei legislaturi.

Metsola, în vârstă de 42 de ani, era deja favorită pentru a-i succeda italianului la conducerea Parlamentului European, poziție care va fi disputată cu eurodeputatul polonez Kosma Zlotowski (Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni) și cu politiciana spaniolă Sira Rego (Grupul Confederal al Stângii Unite Europene/Stânga Verde Nordică, GUE/NGL), scrie Agerpres.

Susținută de familia sa politică, cea mai numeroasă din Parlamentul European, și, probabil, de alți eurodeputați din diferite grupuri, Roberta Metsola are toate șansele să devină săptămâna viitoare prima femeie președinte al Parlamentului European din ultimii 20 de ani și primul lider al unei instituții europene care provine din Malta, cea mai mică țară din UE.

La Roma, trupul neînsuflețit al lui David Sassoli va fi depus joi, 13 ianuarie, între orele 10:00 și 18:00, în "Sala della Protomoteca" din Campidoglio, iar serviciul funerar va avea loc vineri, 14 ianuarie, la ora locală 12:00, în Bazilica Santa Maria degli Angeli.