România nu încasează peste o treime din taxa pe valoarea adăugată care ar trebui colectată, de departe cel mai mare deficit de încasare a TVA din Uniunea Europeană.

La nivel european, statele membre au pierdut venituri de 140 miliarde de euro din neîncasarea TVA în anul 2018, iar acest deficit este așteptat să crească în 2020, din cauza pandemiei de COVID-19, a anunțat joi Comisia Europeană.

Deși este extrem de ridicat, acest deficit - diferența dintre veniturile care ar trebui colectate din TVA și încasările efective - s-a îmbunătățit marginal în ultimii ani. Totuși, tendința va fi cel mai probabil inversată în 2020, când deficitul de încasare a TVA este așteptat să se ridice la 164 miliarde de euro, a mai spus Executivul UE.

Acest deficit important de încasare a TVA evidențiază nevoia reformării normelor UE în materie de TVA și necesitatea unei cooperări sporite între statele membre pentru a combate fraudele în materie de TVA.

Deficitul de încasare a TVA măsoară eficacitatea măsurilor de asigurare a respectării normelor în materie de TVA și de asigurare a conformității în fiecare stat membru, deoarece oferă o estimare a pierderilor de venituri din cauza fraudelor și a evaziunii fiscale, a evitării obligațiilor fiscale, a falimentelor, a insolvențelor financiare, precum și a erorilor de calcul.

România a rămas și în 2018 statul membru cu cel mai ridicat deficit de colectare a TVA (procentual), dat fiind că nu a încasat 33,8% din veniturile preconizate. România este urmatăd de Grecia (cu o rată de neîncasare a TVA de 30,1%) și Lituania (25,9%). 

La polul opus, cele mai mici rate de neîncasare a TVA din UE se înregistrează în Suedia (0,7%), Croația (3,5%) și Finlanda (3,6%), se arată în raportul Comisiei asupra deficitului de colectare a TVA.