România va negocia până în ultimul moment și va solicita un vot pe aderarea la spațiul Schengen în cadrul Consiliul JAI de joi, susțin surse guvernamentale, citate de Agerpres.

Potrivit surselor citate, autoritățile române rămân ferm implicate și angajate în negocieri.

"Negociem până în ultimul moment, Austria este complet izolată la nivel european și vom continua toate demersurile posibile pe care le putem face", precizează sursele menționate.

Și președintele Klaus Iohannis a declarat marți, referitor la faptul că Austria este singura țară care s-ar mai opune aderării noastre la Spațiul Schengen, că încă se poartă discuții și negocieri pe această temă.

"Încă se discută, se negociază. Joi această chestiune se va afla pe masa Consiliului în format JAI, de miniștri de interne și de justiție. Acolo sigur că se va discuta in extenso această chestiune. Până atunci, este nevoie încă de negocieri, încă se discută pe textul acelei decizii, și noi suntem angajați să stăm hotărâți până în ultimul moment și să ducem decizia acolo unde o dorim noi", a spus Iohannis înaintea participării la Summitul Uniunea Europeană – Balcanii de Vest care are loc în Albania.

Întrebat dacă există posibilitatea ca România să fie deconectată de Bulgaria în acest proces, pentru ca măcar șansele noastre să fie mult mai mari, șeful statului a replicat: "În condițiile în care deciziile în care deciziile referitoare la România și Bulgaria nu sunt tocmai identice, nici rezultatele nu pot fi tocmai identice, dar asta nu înseamnă că nu se poate găsi o formulă de decizie care este convenabilă pentru ambele părți. O decuplare este, sigur, o chestiune care s-a mai discutat și speranța mea este să avem o decizie pozitivă și să nu fie nevoie să discutăm în continuare aceste chestiuni."