Cei 33 de eurodeputați români cer președintei CE și Înaltului Reprezentant ”acțiuni concrete” pentru o mai bună reprezentare a românilor în funcțiile de conducere ale instituțiilor europene. SEAE nu respectă obligațiile legale, spune Dacian Cioloș.

Inițiativa le aparține europarlamentarilor USR PLUS Alin Mituța și Dragoș Tudorache, care au sesizat că la 14 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană românii sunt subreprezentați în funcțiile de management ale instituțiilor europene. Subreprezentați sunt și cetățenii altor state membre care au aderat începând cu 2004 la UE.

”În cazul Comisiei, suntem deosebit de îngrijorați de faptul că, deși România este a șasea țară ca mărime din UE în ceea ce privește populația, nu există niciun cetățean român care să ocupe o funcție de conducere în calitate de director general, în timp ce prezența cetățenilor români în alte funcții de conducere este, de asemenea, foarte redusă. Acest lucru este extrem de îngrijorător pentru noi, deoarece arată o deficiență în strategia de resurse umane, care constituie o problemă atât pentru România, cât și pentru Comisie”, se argumentează în scrisoarea trimisă marți celor doi oficiali europeni.

Prin această scrisoare, europarlamentarii români solicită și o întâlnire cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ”pentru a putea găsi împreună soluțiile la această problemă care persistă de mai mulți ani, în ciuda semnalelor de alarmă”.

În scrisoarea către Josep Borrell, europarlamentarii români explică aplicat că cifrele furnizate de Serviciul de Acțiune Externă (SEAE), în contextul procedurii de descărcare de gestiune din 2019, arată că nu există niciun român care să ocupe o funcție de conducere în sediul central. Mai mult, cifrele arată o reprezentare slabă în delegații.

 

”Această situație este inacceptabilă, mai ales având în vedere faptul că România este a șasea țară a Uniunii Europene în ceea ce privește dimensiunea populației”,

 

se arată în scrisoarea către Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externă și de securitate.

Europarlamentarii atrag atenția asupra Deciziei privind organizarea Serviciului european de acțiune externă (2010/427/UE), care notează că ”recrutarea ar trebui să se bazeze pe merit, asigurând în același timp un echilibru geografic și de gen adecvat. Personalul SEAE ar trebui să cuprindă o prezență semnificativă a cetățenilor din toate statele membre”.

SEAE ”nu respectă obligațiile legale impuse de decizia Consiliului prin care a fost creat, mai precis obligația de a asigura o recrutare bazată pe un echilibru geografic și de gen adecvat. Este inadmisibil faptul că niciun român nu ocupă o poziție de management în centrala de la Bruxelles”, a scris pe Facebook liderul Renew Europe Dacian Cioloș.