Bruxelles-ul și-a exprimat consternarea după ce președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a trezit fără un scaun la vizita la Ankara. Reacția a venit însă prea târziu.

Comisia Europeană le-a reproșat autorităților de la Ankara faptul că șefa Executivului de la Bruxelles nu a avut la dispoziție un scaun la întrevederea cu președintele turc Recep Erdogan, eveniment la care a fost prezent și președintele Consiliului European Charles Michel.

Precizările Comisiei au venit însă destul de târziu, incidentul fiind viralizat masiv. #Sofagate a devenit un subiect de glume și de ironii, inclusiv la adresa lui Michel, căruia mulți îi reproșează lipsa de reacție, în momentul în care a observat că Ursula von der Leyen a fost  victima sexismului și a fost tratată ca un oficial de rangul al doilea.

"Președinta Comisiei a fost în mod clar surprinsă", a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer.

"A ales să acorde prioritate substanței în fața chestiunilor de formă sau protocol și, cu siguranță, la asta s-ar fi așteptat cetățenii europeni. Ea consideră că aceste probleme sunt importante și trebuie tratate în mod adecvat, ceea ce în mod clar nu s-a întâmplat”, a explicat Mamer, refuzând să spună ce crede că se află în spatele acestei umilințe.

Și președintele Consiliului European Charles Michel a susținut că și el, și Ursula von der Leyen au preferat să nu facă o scenă și să se concentreze asupra substanța discuțiilor politice, în cadrul unei vizite foarte importante pregătite timp de câteva luni.

Michel a susținut, într-o lungă postare pe Facebook, că cele câteva fotografii publicate ”au dat impresia” că a fost ”indiferent” față de situația jenantă: ”În acel moment, în timp ce ne dădeam seama de natura regretabilă a situației, am decis să nu înrăutățim lucrurile prin crearea unei scene. La începutul ședinței, am hotărât să ne concentrăm pe substanța discuțiilor politice”.

Liderul Consiliului European s-a declarat ”mâhnit” de faptul că această situație ”a umbrit munca geopolitică substanțială și benefică pe care am realizat-o împreună la Ankara și care sper să se dovedească fructuoasă pentru Europa”.

Șeful Comisiei Europene are același rang ca și președintele Consiliului European, prin urmare ar trebui să beneficieze de același protocol. 

Charles Michel a dat vina pe turci, pentru ”interpretarea prea strictă” a regulilor protocolare. În replică, șeful diplomației turce, Mevlut Cavusoglu, a susținut joi că așezarea fotoliilor a fost sugerată de partea europeană. El a declarat într-o conferință de presă că serviciile de protocol ale celor două părți s-au întâlnit înaintea reuniunii, iar solicitările UE au fost respectate”.

Fotografii de arhivă de pe site-ul instituțiilor europene arată că la alte întâlniri din Turcia în același format, când președinte al Comisiei era Jean-Claude Juncker, acesta stătea în rând cu șeful Consiliului Donald Tusk și cu Recep Erdogan.

Ursula von der Leyen, trimisă la canapea

Mai mult pe EurActiv »