Decizia privind viitorul șef al Comisiei se negociază încă în discuții bilaterale și multilaterale la Consiliul European, dar cei 28 șefi de stat și de guvern încă nu au intrat în sala de consiliu.

Summit-ul a început cu noi runde de consultări, iar noi nume au apărut pe masa negocierilor. Grupul de la Visegrad (Polonia, Cehia, Slovacia și Ungaria), care s-a opus vehement numirii lui Frans Timmermans ca șef al Comisiei Europene, ar fi în favoarea variantei Ursula Von der Leyen, ministrul german al apărării.

Reprezentantă a Partidului Popular European, Von der Leyen ar putea obține atât sprijinul șefilor de stat și de guvern din grupul popularilor, dar și a lui Emmanuel Macron, dacă în schimb Franța va primi șefia Băncii Centrale Europene, unde ar susține-o pe Christine Lagarde, actuala șefă a FMI.

Astfel, una dintre variantele discutate acum în diversele runde de consultări ar fi Ursula Von der Leyen ca președinte al Comisiei Europene, premierul interimar al Belgiei, Charles Michel (Renew Europe), ca șef al Consiliului European, Manfred Weber ar deveni președinte al Parlamentului European, iar socialistul Maros Sefcovic va fi șeful diplomației UE.

Consiliul European va fi convocat la ora 14:00 (15:00 ora României), de Donald Tusk, potrivit unui purtător de cuvânt al instituției, dar ora reuniunii ar putea fi din nou amânată, așa cum s-a întâmplat în noaptea de duminică spre luni când au fost mai multe runde de discuții între șefii de stat și de guvern.

UPDATE: De fapt, chiar așa s-a întâmplat, acum reuniunea Consiliului European este așteptată să se desfășoare începând cu ora 15:15 (16:15 ora României), în contextul în care liderii nu par să fi agreat o soluție, iar discuțiile continuă în grupuri mai restrânse.

17:00 Reuniunea nu a început încă, Donald Tusk anunțând pe Twitter că sunt în continuarea consultări.

17:25 Purtătorul de cuvânt al președintelui Tusk a anunțat pe Twitter că a început prânzul de lucru. 

Liderii UE au mai luat o pauză, dar Tusk pare optimist. „E tot mai aproape...”, potrivit unui mesaj postat pe pagina de Twitter a președintelui Consiliului European.