Italia, Spania, Portugalia și Grecia au adăugat peste 200 de miliarde de euro la produsul lor intern brut în ultimii șase ani, potrivit Capital Economics, transmite Oikonomikos Tachydromos.

Capital Economics vorbește despre o creștere semnificativă a celor patru economii din sudul Europei, publicând o analiză în care arată că, împreună, aceste țări au depășit creșterea înregistrată de Germania cu aproximativ 5% începând cu 2017. Italia, Spania, Portugalia și Grecia au adăugat, împreună, la PIB-ul lor peste 200 de miliarde de euro  – o sumă mai mare decât întreaga economie portugheză – în termeni ajustați la prețuri în ultimii șase ani, în timp ce PIB-ul Germaniei a crescut cu doar 85 de miliarde de euro, potrivit unei analize a companiei de consultanță Capital Economics pentru Financial Times.

Economia Germaniei a înregistrat o creștere lentă de la pandemia de coronavirus din 2020, iar încetinirea bruscă a uriașului său sector de producție a fost accentuată de creșterea prețurilor la energie ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina.

În schimb, țările din sudul Europei au primit un impuls semnificativ datorită redresării turismului după ridicarea restricțiilor din timpul pandemiei, precum și ca urmare a expunerii lor mai reduse la contracția producției și la pierderile cauzate de renunțarea la gazele naturale ieftine ale Rusiei.

Potrivit lui Andrew Kenningham, economist-șef la Capital Economics, producția celor patru țări din sudul Europei este „acum cu peste 5% mai mare” decât cea a Germaniei.

Recuperarea terenului pierdut

Capital Economics observă însă că această creștere puternică a celor patru țări din 2017 încoace a recuperat doar parțial terenul pierdut din cauza crizei financiare din 2008, în urma căreia multe economii de la „periferia” zonei euro au suferit pierderi mari din cauza crizelor bancare subsecvente. A fost nevoie de programe de salvare pentru ca aceste țări să-și poata achita datoriile.

„Periferia de sud a Europei era cu 20% mai mare decât Germania înainte de criza financiară globală”, a explicat Kenningham.

În același timp, performanța relativă a țărilor din sud pare să fi ajutat Banca Centrală Europeană să mențină un consens larg cu privire la momentul începerii unor eventuale reduceri de dobândă, a mai spus Kenningham, detaliind că majoritatea autorităților de reglementare au transmis semnale că acest lucru este probabil să înceapă în iunie, dacă presiunile asupra prețurilor continuă să scadă.

„Spre deosebire de cea mai mare parte a ultimului deceniu, economiile din Sud nu mai au nevoie de o politică monetară relaxată, spre deosebire de țările din nucleul Europei”, a spus Kenningham. „Ba chiar s-ar putea să fie valabil chiar opusul”.

Zona euro cu două viteze

Economia cu două viteze a zonei euro a contribuit, de asemenea, la reducerea decalajului dintre costurile de împrumut ale țărilor din sudul Europei în comparație cu Germania. Diferența dintre randamentele obligațiunilor pe 10 ani din Italia și Germania – un indicator atent urmărit pentru presiunea financiară – a ajuns recent la cel mai scăzut nivel din 2021 încoace.

Este de așteptat ca țările din sud, inclusiv Italia și Spania, adică a treia și, respectiv, a patra cea mai mare economie din zona euro, să continue să aibă și în acest an performanțe mai bune, deoarece vor continua să se dezvolte în ritm constant, în timp ce Germania și alte economii nordice, cum ar fi Austria și Olanda, rămân blocate într-un impas. Kenningham a estimat că cele patru state sudice vor crește împreună cu 1% mai mult decât Germania în perioda cuprinsă între sfârșitul acestui an și 2026. Însă atât el, cât și alți economiști se îndoiesc că tendința va continua dincolo de această perioadă de doi ani.

Un studiu recent al băncii olandeze ING a constatat că Austria, Belgia, Franța și Țările de Jos au pierdut din competitivitatea forței de muncă din cauza creșterii rapide a salariilor în ultimii patru ani, în timp ce în Italia, Spania, Grecia și Irlanda competitivitatea s-a îmbunătățit ca urmare a îmbunătățirii productivității. Competitivitatea muncii germane a rămas stabilă.

Un alt factor îl reprezintă Fondul de redresare al UE în valoare de 800 de miliarde de euro, de a cărui combinație de granturi și împrumuturi ieftine în schimbul reformelor structurale care stimulează creșterea au beneficiat în principal țările din sud.

Rafael Domenech, economist-șef la banca spaniolă BBVA, a declarat că creșterea Spaniei a fost stimulată de imigrația ridicată, care a dus la o creștere a forței de muncă cu 1,1% anul trecut. Însă el a avertizat că „având în vedere investițiile scăzute ale Spaniei în raport cu populația de vârstă activă și cu o preconizată încetinire a creșterii productivității, mă îndoiesc că această diferență de creștere ar putea continua în viitor”.

De aceeași părere este și Giannis Stournaras, șeful Băncii centrale a Greciei, care a declarat recent pentru Financial Times că o mare parte din performanța recentă a țărilor din sud se datorează „adaptării modelului de afaceri al Germaniei la noua realitate”, adică la energia mai scumpă și la scăderea exporturilor către China. Dar „nu cred că acest lucru este permanent” a adăugat el.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA