Din ce în ce mai multe semnale tulburătoare vin dinspre Est.

După documentul secret al forțelor armate germane - care se pregătesc pentru un posibil atac al lui Putin asupra NATO în vara anului 2025 - și munca comună deja constantă a serviciilor secrete poloneze și lituaniene pentru unificarea unei strategii de acțiune (atacul ar urma să aibă loc în zona polono-baltică, în ''Coridorul Suwalki''), premiera estonă, în lumina informațiilor primite de la secriviile secrete din Tallinn - considerate de departe a fi printre cele mai bune din Europa, – invită NATO ca în termen de trei ani să se pregătească de război cu Rusia, relatează La Stampa.

Kaja Kallas spune pentru Times că țările NATO au la dispoziție trei până la cinci ani pentru a se pregăti pentru un potențial conflict militar cu Rusia.

''Serviciile noastre de informații estimează că perioada va fi de trei până la cinci ani și asta depinde în mare măsură de modul în care ne menținem unitatea și poziția față de Ucraina''.

Kallas citează în mod explicit un raport al serviciului de informații extern al Estoniei, în care scrie că Rusia consideră țările baltice ''partea cea mai vulnerabilă'' a blocului NATO și ar putea iniția în mod realist acțiuni ostile împotriva lor, trecând de la războiul hibrid (care se desfășoară deja de mult timp) la războiul ''cinetic'' de pe teren.

Ar avea însă Rusia în continuare putere, slăbită și pusă la încercare de războiul din Ucraina?

Potrivit lui Kallas, ''din punctul de vedere al țărilor baltice, Rusia continuă să aibă suficientă putere pentru a exercita o presiune militară reală în regiunea noastră''.

Kallas solicită o strategie comună a NATO, în stilul celei din perioada Războiului Rece, și precizează că principalele probleme sunt deficitul de arme și dificultatea de a desfășura rapid un număr mare de trupe pe linia frontului.

Preocupările serviciilor secrete britanice merg în aceeași direcție. Luni, Ministerul Apărării britanic a anunțat că Regatul Unit va ridica nivelul de angajament în cadrul exercițiilor anuale NATO, ''Steadfast Defender'', programate pentru sfârșitul lunii martie.

Londra va trimite 20 de mii de soldați. Manevrele vor implica un grup de lovitură al portavionului format din opt nave și submarine, centrat pe portavionul din clasa Queen Elizabeth, precum și pe avioane de luptă F-35 Lightning și avioane de supraveghere Poseidon P8.

Teatrul va fi, deloc întâmplător, Germania și Polonia împreună cu cele trei țări baltice, până la granițele regiunii ruse Kaliningrad. Un aaspect interesant este că, deși până acum exercițiile NATO s-au desfășurat întotdeauna ca un simplu ''scenariu de antrenament'', prin urmare cu inamici și locații fictive, în primăvară, locația va fi una specifică și realistă la maximum (zona Coridorului Suwalki), iar inamicul este foarte clar: Moscova.

Din februarie până în iunie, aproximativ 16.000 de soldați NATO, precum și tancuri, artilerie și elicoptere, vor fi detașați în  Europa de Est. Marina Regală Britanică va găzdui peste două mii de marinari în Atlanticul de Nord, Marea Norvegiei și Marea Baltică. Și peste 400 de Royal Marine Commandos vor fi desfășurați dincolo de Cercul Arctic: reprezentând nucleul Airborne Task Force care trebuie să fie pregătită pentru o aterizare în teritoriile nordice ale NATO din Europa.

Surse ale serviciilor de informații occidentale raportează că membrii blocului militar ''vor lucra la o încercare de respingere a agresiunii rusă împotriva uneia dintre țări''. Și chiar și ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps, este de aceeași părere: ''Vechii dușmani renasc. Liniile de luptă sunt redesenate. Tancurile se află literalmente pe pământul Ucrainei. Bazele ordinii mondiale tremură. Suntem la o răscruce de drumuri'', a explicat Shapps.

''Intrăm într-o nouă eră și atunci când este primit un astfel de apel trebuie să fim pregătiți să ne roprim dușmanii, să ne ghidăm aliații și să ne protejăm națiunea''.

Pe scurt, Londra va asigura aproximativ jumătate din soldații pentru exerciții (totalul va fi de 41 de mii de soldați și peste 50 de nave). Desigur, directorul Centrului NATO de Excelență pentru Comunicare Strategică, Janis Sarts, a remarcat luni că scenariul descris în documentul secret al forțelor armate germane este o situație ipotetică care este simulată pentru a testa capacitățile militare ale blocului. Însă nu l-a negat, dimpotrivă.

Sursa: RADOR RADIO ROMANIA