Comisia Europeană recomandă României să urmeze o politică fiscală prudentă, luând toate măsurile necesare pentru a combate pandemia de COVID-19, dar evitând implementarea unor măsuri permanente care ar periclita sustenabilitatea finanțelor publice.

Comisia a recomandat României să urmeze, în acest an și în 2021, o politică fiscală în linie cu recomandările Consiliului din 3 aprilie, conform cărora România ar trebui să pună capăt situației actuale de deficit excesiv până cel târziu în 2022, potrivit recomandării anuale către cele 27 de state membre, denumite Semestrul European, publicate miercuri.

La începutul lunii aprilie, Consiliul a apreciat că România ar trebui să atingă o țintă de deficit bugetar de 3,6% din PIB în 2020, de 3,4% din PIB în 2021 și de 2,8% din PIB în 2022, ceea ce corespunde unei ajustări structurale anuale de 0,5% din PIB în 2020, de 0,8% din PIB în 2021 și de 0,8% din PIB în 2022, amintește Agerpres.

În recomandările sale, care sunt înaintate Consiliului UE spre aprobare, Comisia spune că România trebuie să adopte „toate măsurile necesare pentru a răspunde în mod eficient la pandemia de coronavirus, să susțină economia și să sprijine relansarea care va urma". În același timp însă, țara "trebuie să evite să implementeze măsuri permanente care ar pune în pericol sustenabilitatea fiscală", subliniază instituția europeană.

De asemenea, România trebuie să îmbunătățească rezistența sistemului de sănătate, inclusiv în ceea ce privește angajații din sectorul sanitar și produsele medicale, și să îmbunătățească accesul la serviciile de sănătate.

În același timp, autoritățile române trebuie să ia decizii pentru a prelungi măsurile de protecție socială și accesul la serviciile esențiale pentru toți, să contracareze impactul crizei asupra gradului de ocupare prin introducerea de programe de lucru flexibile și să asigure acces egal la educație.

Comisia recomandă României să asigure un sprijin de lichiditate pentru companii și gospodării, în special pentru IMM-uri și liber profesioniști, să urgenteze proiectele publice de investiții și să promoveze investițiile private. De asemenea, țara trebuie să concentreze investițiile pe tranziția verde și digitală, în special pe transportul sustenabil, infrastructura digitală, producția și utilizarea de energie curată și infrastructura de mediu.

În sfârșit, Executivul comunitar recomandă României să îmbunătățească calitatea și eficiența administrației publice și predictibilitatea procesului de luare a deciziilor, inclusiv printr-o implicare adecvată a partenerilor sociali.

La nivel general, Comisia Europeană a apreciat că statele membre UE trebuie să își concentreze investițiile pe sănătatea publică și protejarea locurilor de muncă și companiilor, urmând să se concentreze ulterior pe sustenabilitatea fiscală.