Regulamentul privind condiționalitatea bugetară nu necesită nicio clarificare suplimentară, iar încălcările statului de drept trebuie abordate cât mai curând posibil, se arată într-o rezoluție a Parlamentului European.

Într-o rezoluție adoptată joi cu 529 voturi pentru, 150 împotrivă și 14 abțineri, eurodeputații regretă faptul că Comisia Europeană a decis să respecte concluziile fără caracter obligatoriu ale Consiliului European din decembrie 2020 și să amâne aplicarea Regulamentului privind condiționalitatea bugetară prin elaborarea unor orientări de aplicare.

Orientările nu ar trebui să restricționeze legislația

Deputații subliniază că orientările nu pot modifica, extinde sau restrânge textul regulamentului privind condiționalitatea bugetară. Pentru a aduce orice valoare adăugată, acestea trebuie să clarifice modul în care dispozițiile legislative vor fi aplicate în practică, subliniind procedura și metodologia, evitând în același timp definiții exhaustive ale conceptelor abstracte cuprinse în regulament.

De asemenea, aceștia solicită Comisiei să stabilească un „sistem clar, precis și ușor de utilizat” pentru depunerea plângerilor în temeiul regulamentului.

Încălcările statului de drept trebuie abordate fără întârziere

Eurodeputații solicită Comisiei să investigheze rapid orice posibile încălcări ale principiilor statului de drept „care afectează sau riscă să afecteze grav buna gestiune financiară a bugetului Uniunii”, subliniind că „situația din unele state membre justifică deja o acțiune imediată”.

Comisia ar trebui să raporteze Parlamentului cu privire la primele cazuri investigate cât mai curând posibil.

Parlamentul ar putea introduce acțiuni în justiție împotriva Comisiei

Eurodeputații critică Comisia pentru faptul că nu a respectat termenul de 1 iunie 2021 stabilit de Parlament pentru a aplica regulamentul și a adopta orientările. Aceștia salută scrisoarea din 23 iunie a Președintelui Parlamentului European în care se afirmă că, în cazul în care Comisia nu acționează, PE va lua măsuri în fața Curții de Justiție și adaugă că Parlamentul trebuie să continue pregătirile necesare în temeiul articolul 265 din TFUE împotriva Comisiei pentru „lipsa de acțiune”.