În contextul crizei economice provocate de pandemia de COVID-19, au reapărut discuțiile privind blocarea tentativelor de preluarea a companiilor strategice din Europa de către firme originare din China.

„Nu vom permite Chinei să cumpere companii europene la reducere. În timp ce noi suntem ocupați să achiziționăm ventilatoare, măști de protecție și alte echipamente pentru medici, pacienți și populație, China și alte state din afara UE sunt preocupate să cumpere la prețuri mici în situație de criză companii europene din domenii strategice”, scrie eurodeputatul Siegfried Mureșan, vicelider al grupului Partidului Popular European din Parlamentul UE. 

Europarlamentarul liberal reia astfel o idee susținută de șeful grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, într-un interviu acordat presei germane. 

Uniunea Europeană ar trebui să impună o interdicție temporară de preluare de către companiile chineze a firmelor care sunt în prezent subevaluate sau au probleme din cauza crizei coronavirusului, a spus Weber într-un interviu acordat Welt am Sonntag.

Șeful celui mai mare grup din Parlamentul UE susține că ar fi în favoarea unei interdicții de 12 luni pentru investitorii care doresc să cumpere firme europene, scrie EURACTIV.com.

„Trebuie să remarcăm că firme chineze, parțial finanțate de stat, încearcă din ce în ce mai mult să cumpere companii europene care sunt acum ieftine sau au dificultăți economice din cauza crizei coronavirusului”, a spus el.

De altfel, chiar și comisarul european pentru concurență, Margrethe Vestager, a făcut declarații în același sens, sugerând guvernelor naționale să cumpere companiile cu dificultăți pentru a nu fi preluate cu discount de China.

„Nu avem o problemă ca statele să preia participații la companii, dacă în acest fel vor să elimine preluările de acest fel. Este foarte important să se conștientizeze riscul că afacerile care sunt vulnerabile pot deveni obiectul unor astfel de preluări. Aceasta este una dintre principalele noastre priorități”, a spus Vestager într-o declarație pentru Financial Times, preluată de Euronews.

Încă din martie, Comisia Europeană atrăgea atenția că pandemia a crescut nevoia de a analiza oferte venite din afara UE pentru a nu fi afectate sectoare cheie precum sănătate și securitate.

Mai multe state europene au luat diverse măsuri de protecție, inclusiv România, care a interzis, printr-o ordonanță militară, vânzarea oricărei companii energetice.

„Nu sunt un adept al protecționismului, dar nu putem accepta ca țări precum China, care nu respectă regulile și standardele democratice, care au acționat netransparent în timpul pandemiei, care nu respectă drepturile propriilor cetățeni, libertatea de exprimare și regulile pieței libere, să profite de piața liberă europeană”, susține eurodeputatul Siegfried Mureșan.

Și șeful NATO vorbea în urmă cu o lună despre nevoia de a proteja companii și infrastructuri strategice în contextul pandemiei.

„Această criză ar putea avea efecte geopolitice majore”, a spus Jean Stoltenberg, secretarul general al NATO. „Criza economică ar putea permite investiții în industrii și infrastructuri strategice. Este important să protejăm aceste companii”.

Dar relația UE cu China nu se limitează doar la protecția propriilor companii de preluări. 

China este „un partener cu care UE împărtășește obiective strâns integrate, un partener de negocieri cu care Uniunea Europeană trebuie să găsească un echilibru corect, un concurent economic în cursa pentru dominație tehnologică și un rival sistemic în promovarea altor modele de guvernanță”, apreciază șeful diplomației europene.

În acest context, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, le-a cerut europenilor să „mențină disciplina colectivă necesară”' față de China, într-un editorial publicat vineri de cotidianul francez Le Monde.

Josep Borrell a ținut să remarce divergențele de abordare în domeniul cibernetic, unde poziția Chinei, centrată pe stat, contrastează cu abordarea multilaterală a UE, bazată pe respectarea libertăților și a drepturilor fundamentale.

Pe de altă parte, șeful diplomației europene a făcut apel la o anchetă științifică independentă cu privire la originea coronavirusului SARS-CoV-2 și a îndemnat China, țara din care a pornit anul trecut epidemia de COVID-19, să ia măsuri pentru a apăra lumea de viitoare pandemii.

Ministerul de Externe al Chinei a declarat luni că este prematură deschiderea imediată a unei investigații cu privire la originea și propagarea noului coronavirus SARS-CoV-2, care a dus la decesul a peste 300.000 de oameni la nivel global, potrivit Agerpres.