Românii din Diaspora au la dispoziție 441 de secții de votare pentru europarlamentarele și pentru referendumul de duminică.

Cele mai multe secții de votare sunt organizate în Italia (76), Spania (50), Republica Moldova (36), SUA (31), Marea Britanie (29), Germania (25), Franța (17), Austria (9), Belgia (8).

Pentru a-și exercita dreptul la vot, cetățenii români trebuie să dețină un act de identitate românesc valabil: pașaport diplomatic, pașaport diplomatic electronic, pașaport de serviciu, pașaport de serviciu electronic, pașaport simplu, pașaport simplu temporar, carte de identitate, carte de identitate provizorie, buletin de identitate.

Pot vota cei care au reședința, domiciliul sau se află ca turiști în străinătate.

În afara României, nu poate fi folosită urna mobilă.

Vor exista urne de vot distincte pentru fiecare scrutin.

Secțiile de vot se deschid la 7:00, ora locală, și se închid la 21:00, ora locală. Alegătorii care la ora 21:00 se află în localul secției de vot pot să-și exercite dreptul de vot.

Pentru evitarea votului multiplu și a altor fraude electorale, se folosește Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV). 

Cei care s-au înscris pe listele statului european în care locuiesc, dar nu vor vota acolo, vor completa o declarație pe proprie răspundere.

Lista secțiilor de votare poate fi consultată pe site-ul MAE.

La europarlamentare, românii au de ales între 13 partide și trei candidați independenți.

La referendum, cetățenii vor trebui să răspundă prin DA sau NU la următoarele întrebări:

1. Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?

2. Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?