Premierul olandez a declarat că ar dori să vadă Ungaria expulzată din UE, dacă va continua să fie împotriva valorilor UE, așa cum a făcut-o cu noua legislație privind homosexualitatea, relatează DutchNews.nl.

Dacă refuză să retragă legislația, ”în ceea ce mă privește, atunci nu mai au ce să caute în UE”, a spus premierul olandez, Mark Rutte, înaintea Consiliului European de joi.

Rutte s-a referit la o controversată lege adoptată recent de Ungaria. Autorii susțin că legea  interzice promovarea homosexualității și intervenția chirurgicală de schimbare a sexului pentru persoanele sub 18 ani, dar, în realitate, pune semnul egal între homosexualitate și pedofilie.

Nu există o procedură pentru excluderea unei țări din UE.

UE nu poate interveni în legislația națională a Ungariei, dar poate folosi proceduri legale, a spus Rutte.

”Aceasta este o chestiune atât de fundamentală, încât, dacă lăsăm lucrurile așa, nu mai suntem decât un bloc comercial cu o monedă comună”, a mai spus premierul olandez.

Mark Rutte se numără printre cei 17 lideri ai statelor membre UE semnatari ai unei scrisori privind noua legi ungare, adresată șefilor instituțiilor europene și secretarului general al ONU, Antonio Guterres (invitat la reuniunea de astăzi de la Bruxelles).

Prim-ministrul ungar Viktor Orban s-a prezentat joi ca apărător al homosexualilor și a negat că recenta lege controversată adoptată de parlamentul de la Budapesta ar aduce atingere drepturilor persoanelor LGBT, relatează AFP, preluată de Agerpres.

”Legea nu se referă la homosexuali. Ea privește felul în care părinții vor să facă educația sexuală a copiilor lor”, a declarat Orban la sosirea la summitul UE.

”Sub regimul comunist, homosexualitatea era pedepsită și eu m-am luptat pentru libertatea și drepturile lor. Apăr drepturile homosexualilor”, a spus Orban, criticat de majoritatea omologilor săi europeni pentru noua lege.