Președintele Comisiei Europene și-a arătat miercuri nemulțumirea față de reducerile propuse privind viitorul buget pe termen lung al UE.

Ursula von der Leyen a cerut miercuri statelor membre să aprobe un buget mai amplu pentru Uniunea Europeană, pentru perioada 2021-2027, susținând că propunerile de tăieri discutate în prezent afectează serios ambițiile UE.

„Sunt îngrijorată de reducerile severe propuse”, a spus von der Leyen într-o conferință de presă, referindu-se la un pachet propus de președinția finlandeză a Consiliului UE.

Ursula von der Leyen vrea să propună un pact ecologic ambițios (European Green Deal), care să impulsioneze creșterea economică și să ajute la combaterea schimbărilor climatice, dar riscă să rămână fără fonduri pentru a-și implementa inițiativele.

Președinția finlandeză a prezentat un proiect pentru bugetul UE pentru 2021-2027 conform căruia statele membre ar urma să contribuie la cheltuielile UE cu 1,07% din venitul lor național brut, mai puțin cu circa 47 miliarde de euro decât propunerea făcută de Comisie în urmă cu un an și jumătate. Procentul este mult mai mic decât ce a cerut Parlamentul European (1,3% din venitul național brut) și ușor mai redus decât propunerea inițială a Comisiei (1,11% din VNB), dar peste ce își doresc principalele state contributoare la bugetul UE, precum Germania, Olanda sau Suedia.

Ursula von der Leyen a spus că un buget atât de redus ar afecta obiective esențiale ale UE, precum agenția de protecție a frontierelor Frontex, sectorul de apărare, sectorul digital, dar și „eforturile de ecologizare a economiei”.

Von der Leyen a spus că va prezenta săptămâna viitoare un fel de foaie de parcurs pentru European Green Deal, urmând să discute apoi cu liderii de stat și de guvern din UE despre bugetul pe termen lung, într-un summit programat pentru 12-13 decembrie