Liderii europeni s-au arătat prudenți în declarații, înaintea summitului extraordinar de duminică, unde vor discuta numirea noilor șefi ai instituțiilor UE, dar posibilitatea ca Frans Timmermans să devină șeful Comisiei nu le este pe plac esticilor.

Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene și comisarul responsabil de statul de drept, este considerat acum candidatul cu cele mai mari șanse pentru a fi nominalizat președinte al Executivului european.

Însă Timmermans are mai mulți oponenți, în special în estul Europei.

„Mi-e teamă că această persoană nu este cea potrivită pentru a uni Europa. În trecut am avut sentimentul că nu era foarte pozitiv privind regiunea noastră”, a spus premierul ceh Andrej Babis, înainte de summitul de la Bruxelles.

Babis a amintit că V4 (grupul de la Visegrad) a anunțat încă de la început că se opune sistemului „Spitzenkandidat”, care presupune desemnarea ca șef al Comisiei a candidatului cap de listă desemnat de partidul european care obține cele mai multe mandate de eurodeputat.

Popularii europeni, care dețin acum președinția celor mai importante instituții ale UE (Consiliul European, Parlamentul și Comisia), au revendicat victoria în alegeri și poziția de șef al Comisiei pentru candidatul lor, Manfred Weber, dar mai mulți lideri europeni se opun numirii acestuia.

Președintele Consiiului European, Donald Tusk, a propus o soluție de compromis, prin care socialiștii - al doilea grup ca mărime din Parlamentul European - primesc șefia Comisiei, iar Weber ar urma să fie numit președintele Parlamentului. Dar Frans Timmermans, candidatul cap de listă al socialiștilor, are și el opozanți.

„Frans Timmermans nu este un candidat al compromisului. Frans Timmermans este, în mod evident, un candidat care divizează Europa și în mod cert nu înțelege Europa centrală, nu înțelege Europa care a apărut după colapsul post-comunist”, a spus Mateusz Morawiecki, prim-ministrul Poloniei.

Premierul ungar Viktor Orban a calificat duminică drept o „greșeală istorică” planul de a-l propune pe social-democratul Frans Timmermans pentru șefia Comisiei Europene.

Într-o scrisoare adresată lui Joseph Daul, președinte al Partidului Popular European (PPE, dreapta), Orban a criticat posibila nominalizare a lui Timmermans, spunând că ar da postul-cheie din UE formațiunii care a obținut locul al doilea, în spatele PPE, la alegerile europene. În opinia lui Orban, este „umilitor” că partidul care a câștigat alegerile europene, PPE, lasă postul-cheie pentru care s-a bătut altei formațiuni, mai puțin bine plasată.

Ungaria se află printre țările cele mai ostile nominalizării lui Frans Timmermans, împreună cu celelalte trei din Grupul de la Visegrad (Polonia, Cehia și Slovacia) și Italia, în contextul în care Timmermans a lansat proceduri pentru încălcarea statului de drept împotriva Ungariei și Poloniei.

În condițiile în care principalii doi candidați au contestatari puternici, mai mulți lideri s-au arătat precauți în ceea ce privește posibilitatea obținerii unui acord în această seară.

„Va fi o noapte foarte lungă cu un un final nu neapărat cert”, a spus Klaus Iohannis, președintele României, la sosirea în clădirea Consiliului din Bruxelles, unde are loc summitul.

Premierul leton Arturs Krisjanis Karins a spus că urmărește un echilibru în ceea ce privește numirile pentru funcțiile de șefi ale principalelor instituții europene - Consiliul European, Comisia Europeană, Parlamentul European, șeful diplomației UE și un candidat pentru Banca Centrală Europeană - atât din punct de vedere geografic și politic, cât și un echilibru între sexe. „Până acum, cu 20 de minute înainte de ora 19:00 (20:00 ora României) nu am observat acest lucru”, a spus șeful guvernului leton.

Mark Rutte, premierul olandez, nu a vrut să discute nume, dar a spus că speră ca o decizie să fie totuși luată în cursul acestui summit.

„Sper să luăm o decizie în această noapte. Și nu vreau să avem o alegere doar pentru președinția Comisiei Europene, ci dacă este posibil pentru întregul pachet”, a declarat Rutte.

„Nu voi vorbi despre nume, aud și eu tot felul de zvonuri. (...) Crezi că un candidat sau altul ar putea avea o șansă iar apoi situația pare să se schimbe din nou. Așa că vom aștepta cu calm reuniunea din această noapte”, a adăugat el.

Cancelarul german Angela Merkel a punctat nevoia de a găsi un candidat care să satisfacă și cerințele șefilor de stat și guvern din UE, dar să fie și pe placul Parlamentului European.

„Având în vedere cum se prezintă lucrurile, nu vor fi discuții foarte ușoare, cel puțin asta putem spune", a estimat ea.

„Vom încerca să fim constructivi. Dar este important, de asemenea, să evităm un conflict interinstituțional, așa că va dura ceva timp”, a adăugat Merkel, al cărei partid, CDU, este membru al PPE.

În schimb, premierul portughez Antonio Costa (socialist) crede că Frans Timmermans „îndeplinește cele mai bune condiții pentru a fi președintele Comisiei”.

„Cred că sunt condiții bune pentru ca asta să se întâmple astăzi, dar vom vedea. Cu siguranță vor trece multe ore până vom ajunge la o concluzie finală”, a adăugat Costa.