Vicepreședinta Comisiei Europene Vera Jurova pentru valori europene și transparență a declarat pentru Radio România Actualități că România poate încheia Mecanismul de Cooperare și Verificare pe justitie anul acesta.

Raportul privind statul de drept va fi publicat în iulie, deci ”e prea devreme să spunem care vor fi noile concluzii, dar vom construi pe datele din anii trecuți pentru că vrem să aflăm tendințele, iar eu cred și sper că tendința în România va fi una pozitivă pentru că știu, din discuțiile cu oficialii români, cu ministrul justiției, cu vicepremierul, despre reforme în justiție și amendarea unor legi  că direcția este una bună. Am discutat cu asociații ale magistraților iar judecătorii mi-au oferit o imagine despre evoluții și idei de reformare a sistemului judiciar, am discutat despre cum să aibă o voce unică în consultări pentru că acum actele normative sunt în proces legislativ și e important să fie auziți toți cei afectați de aceste legi”, a declarat Vera Jourova, într-un interviu acordat Radio România Actualități.

”Am fost foarte frustrată de regresele în materie de justiție din anii 2017 și 2018 în România dar acum cred că guvernul este pe calea corectă. Pentru mine reforma trebuie să aibă ca rezultat o ramură judiciară stabilă și un sistem sustenabil, o reputație instituțională a sistemului de justiție care să le dea încredere cetățenilor că acest sistem poate oferi justiție. Planul și visul meu este ca românii să considere că un tribunal le poate face dreptate”, a spus oficialul european.

În ceea ce privește MCV, Jourova a explicat că, ”dacă totul merge bine anul acesta și dacă vedem transpuse în realitate recomandările din MCV legate de legile justitiei, mecanismul ar putea fi încheiat, iar anul viitor România ar putea fi pentru prima dată evaluată numai în contextul raportului privind statul de drept ca toate celelalte state membre: ”Acesta este și planul meu pentru că aș vrea o standardizare a proceselor de evaluare în toate statele membre și să punem capăt MCV, un mecanism vechi de 13 ani și care este un exercițiu ieșit din comun, nu ca cel normal pe care l-am pornit cu evaluarea statului de drept în toate țările membre”.