România devine prima țară din uniunea Europeană care va găzdui rezerva strategică de materiale medicale a Uniunii Europene, a declarat marți pentru TVR președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

"Am creat o rezervă strategică comună de echipamente medicale a Uniunii Europene. Este pentru prima dată când reușim să facem așa ceva prin mecanismul de protecție civilă, rescEU. Vom cumpăra cu bani europeni aceste echipamente pe care le vom trimite în țările care au nevoie mai mult de ele. Sunt mândră și recunoscătoare pentru că România s-a oferit să fie prima țară europeană să cumpere și să găzduiască în numele UE ventilatoare. Au fost deja comandate 150 de ventilatoare și imediat ce vor ajunge în România le vom putea trimite rapid în țările care au nevoie de ele, bineînțeles în Spania și Italia", a declarat Ursula von der Leyen pentru TVR. 

Pe 21 martie, Comisia Europeană a decis să creeze o rezervă strategică rescEU de echipamente medicale, cum ar fi ventilatoarele și măștile de protecție, pentru a ajuta țările UE în contextul pandemiei de COVID-19.

Rezerva va include echipamente medicale precum echipamente medicale de terapie intensivă, cum ar fi ventilatoarele, echipamente individuale de protecție, cum ar fi măștile reutilizabile, vaccinuri și tratamente, materiale de laborator.

Rezerva va fi găzduită de unul sau mai multe state membre.

Statul gazdă va fi responsabil cu achiziționarea echipamentelor. Comisia va finanța 90 % din rezervă. Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență va gestiona distribuția echipamentelor, pentru a se asigura că acestea ajung acolo unde este cea mai mare nevoie de ele.

Bugetul UE inițial al rezervei era de 50 de milioane de euro, din care 40 de milioane de euro fac obiectul aprobării de către autoritățile bugetare. Pe 27 martie, Comisia Europeană a majorat bugetul la 80 de milioane de euro.

Idee susținută de USR PLUS în PE

Delegația USR PLUS în Parlamentul European a susținut și promovat la nivelul Uniunii Europene crearea unei rezerve europene de echipament medical, care a devenit azi realitate, a scris pe Facebook Nicu Ștefănuță (USR/Renew), raportor pe acest dosar.

”Această rezervă strategică europeană este binevenită în contextul COVID-19, dar ar trebui să existe permanent la nivelul UE. Vom trăi evenimente de o astfel de mărime din ce în ce mai des, în special pe fondul schimbărilor climatice. Niciun stat european, oricât de bogat, nu poate face față singur. Dar mai mult decât orice, nu ar trebui să le facă față singur, ci împreună, solidar cu toți ceilalți europeni”, a precizat europarlamentarul român.