Manfred Weber a declarat marți că e nevoie de un mecanism privind statul de drept pentru toate țările. În plus, procurorul-șef european, Laura Codruța Kovesi, are nevoie de condiții adecvate pentru a-și desfășura activitatea.

”Avem o mare nevoie de un mecanism independent pentru toate țările. Trebuie să găsim o cale pentru a depolitiza, de a face neutră evaluarea asupra a ceea ce se întâmplă. Pentru a clarifica că nu este o problemă doar pentru România, care are încă un mecanism de supervizare, ci este o problemă și pentru restul UE”, a declarat marți liderul Grupului popularilor din Parlamentul European, Manfred Weber, despre mecanismul privind condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept.

”Contribuabilii din România, din Germania, din Spania ne cer să facem acest lucru. Ne spun că vor să aibă garanția că banii lor de contribuabili sunt cheltuiți într-un mod corect, necorupt. Este un criteriu de bază din punctul de vedere al cetățenilor”, a mai spus Weber, adăugând că niciun stat membru nu ar trebui să aibă vreo problemă cu acest mecanism.

Totodată, Manfred Weber consideră că Laura-Codruța Kovesi are nevoie de ”condiții adecvate” pentru a-și desfășura activitatea: ”Avem acum un procuror-șef european, este o doamnă din România, suntem foarte mândri de ea, o respectăm foarte mult, contăm pe ea, dar trebuie acum să creăm condițiile adecvate pentru ca ea să-și desfășoare activitatea, are nevoie de personal, capacitatea de a putea lupta la nivel european împotriva corupției și a folosirii inadecvate a banilor europeni”.

Liderul Renew Europe, Dacian Cioloș, e optimist în privința aplicării acestui mecanism odată cu bugetul multianual 2021-2027: ”Din partea Parlamentului European există clar o susținere largă și sper să înțeleagă și șefii de stat și de guvern de ce e important acest mecanism”.

VIDEO Laura Codruta Kovesi prezintă stadiul organizării Parchetului European

Mai mult pe EurActiv »