Parlamentul de la Chișinău a adoptat două hotărâri cu privire la demisia a doi funcționari. Este vorba de viceguvernatorul BNM Emma Tabârță și președintele Comisiei Naționale a Pieții Financiare, Artur Gherman. Preluare de pe Mold-Street.com

Ședința secretă a Parlamentului Republicii Moldova de marți, 24 martie, care a durat mai bine de opt ore, unde a fost audiat raportul comisiei de anchetă privind situația în sectorul bancar din Moldova a rezultat cu demiterea a doi importanți funcționari. 

 

În rezultatul discuțiilor, au fost adoptate două hotărâri ale Parlamentului. Prima vizează demiterea viceguvernatorului Băncii Naționale a Moldovei, responsabil de supravegherea sectorului bancar, Emma Tăbârță. A doua hotărâre vizează demisia președintelui Comisiei Naționale a Pieței Financiare, Artur Gherman. S-a stabilit un termen de 30 de zile pentru o evaluare obiectivă pentru ca în privința celor care se fac responsabili de gestionarea proastă, cu consecințe atât de grave, să se ia deciziile care se impun, a declarat liderul fracțiunii PLDM, Vladimir Filat, după ședința Parlamentului.

Raportul secret va fi făcut public 

Totodată, Filat a adăugat că raportul secret va fi făcut public oficial, în viitorul apropiat, exprimându-și nemulțumirea față de „scurgerile” informaționale. De asemenea, Filat a spus că pe marginea neregulilor depistate la BEM, Unibank și Banca Socială au fost pornite 22 cauze penale.Și liderul Partidului Democrat (PD), Marian Lupu a afirmat că au fost trasate mai multe sancțiuni care trebuie să vină cu rezultate concrete.

„Parlamentul va monitoriza acest proces, ca să nu scape nimeni de pedeapsă și de responsabilitate, pentru asigurarea stabilității în sistemul bancar. Trebuie să fie identificată trasabilitatea acestor bani ca să fie recuperați. Au fost adoptate aceste demisii, cu siguranță vor urma și altele. În 30 de zile trebuie să se facă o anchetă a muncii acestor demiși, pentru a vedea cum și-au desfășurat activitatea în această perioadă”, a afirmat președintele PD.

 

Comisia de anchetă a fost instituită acum o lună de Parlament pentru a investiga fluctuațiile valutare din ultimele luni, dar și situația financiară în care s-a pomenit Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Asta după ce, la sfârșitul lunii anului 2014, BNM a introdus administrare specială la Banca de Economii, Unibank și Banca Socială, declarând că între aceste bănci au avut loc tranzacții dubioase care ar fi adus instituțiile financiare în prag de faliment.


La ședința închisă a legislativului nu au participat socialiștii, dar nici fracțiunea PL, ambele prezentând rapoarte de alternativă.