În cei 23 de ani de independență Republica Moldova a vândut peste hotare arme și tehnică militară în valoare de 483 de milioane de dolari, ajungând a fi al 33 exportator la nivel global, înaintea României, Iranului sau Ungariei.

Potrivit datelor Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) în aceeași perioadă Moldova a cumpărat armament în valoare de doar 19 milioane de dolari, situându-se pe unul din ultimele locuri în lume la acest capitol.

Arme pentru rebelii din Yemen

Datele SIPRI relevă că primele livrări au fost efectuate în anul 1992 și au continuat cu întreruperi de câțiva ani până în anul 2011. În special s-a vândut tehnica militară moștenită de la Uniunea Sovietică.

Astfel în anul 1992, Moldova a vândut României, un avion MiG-29 din cele 33 moștenite de la Uniunea Sovietică, în contul unor datorii, valoarea tranzacției fiind de 11 milioane de dolari. Doi ani mai târziu, patru avioane MiG-29 (Fulkrum-A) și șapte sisteme BM-22/9P140 Uragan au ajuns la rebelii din sudul Yemenului. Potrivit SIPRI pentru acest armament Moldova a primit 36 de milioane de dolari.

A urmat celebra tranzacție din anul 1997 când Statele Unite au achiziționat 21 de avioane MiG-29 din Republica Moldova pentru a preveni vânzarea lor către Iran (MiG-29 Fulcrum-C poate transporta armament nuclear). Deși s-a anunțat că valoarea tranzacției a fost de 40 de milioane de dolari, SIPRI precizează că valoarea totală s-a ridicat la 217 milioane de dolari. Acestea erau cele mai moderne avioane din dotarea armatei.

Condamnat și amnistiat

Valeriu Pasat, exministru al Apărării (anii 1997-1999) a fost condamnat în anul 2006 pentru această tranzacție, cu toate că a fost a Guvernului. Inițial, Procuratura Generală l-a acuzat pe Pasat de depășirea obligațiunilor de serviciu, care s-a soldat cu urmări grave, iar prejudiciul cauzat de această tranzacție fiind estimat la 53 milioane de dolari.

Pasat a mai fost acuzat că ar fi realizat, prin intermediul unei firme străine, o tranzacție de vânzare a sistemelor reactive de foc tip Uragan și rachetelor pentru acestea la prețuri reduse. Prejudiciul de pe urma acestei tranzacții era evaluat de acuzare la 1,8 millioane de dolari.

Pe 17 ianuarie 2006, Judecătoria sectorului Centru Chișinău l-a condamnat pe Pasat la 10 ani privațiune de libertate. La 9 iulie 2007, Curtea de Apel Chișinău l-a achitat pe Pasat în ceea ce privește încălcările incriminate la vânzarea avioanelor. În schimb, judecătorii au lăsat în vigoare sentința în legătură cu vânzarea sistemelor reactive de foc Uragan. Dosarul lui Pasat în această privință a căzut sub incidența Legii cu privire la amnistie din anul 2004, în legătură cu aniversarea a 10-a a Constituției Republicii Moldova. Imediat după pronunțarea sentinței, Pasat a fost pus în libertate în sala de judecată. El a stat la închisoare, aflându-se sub urmărire penală aproape doi ani.

Alte șase avioane MiG-29 Fulcrum-C rămase la baza aeriană de la Mărculești au fost scoase de câteva ori la vânzare, dar fără suscces.

Moldova principal furnizor în Angola

În anii 2000-2010 principalele livrări de armament din Moldova s-au făcut în statele din Africa. Astfel Moldova a efectuat livrări de avioane militare de transport second-hand marca Antonov în Angola, de helicoptere în Namibia, iar în Guineea au ajuns trei sisteme BM-22/9P140 Uragan și 60 de lansatoare de rachete anti-tank 9M113 Konkurs/AT-5.

Și în cazul tranzacției cu Guineea a fost desfășurată o anchetă în anii 2007-2009, dar rezultatele nu au fost anunțate.

În ultimii trei ani (2012-2014) Republica Moldova nu a livrat arme peste hotare, sau volumul livrărilor a fost nesemnificativ și nu a nimerit în statisticile internaționale.

În același timp, potrivit SIPRI, Republica Moldova a făcut procurări de armament doar în perioada 1992-1995 și doar din România, inclusiv 121 de transportatoare blindate, 18 tunuri D-30 122mm și 30 aruncătoare de mine M-43 120mm.

Analiză realizată de Mold-Street.com