Serviciul federal de control veterinar și fitosanitar de la Moscova (Rosselhoznadzor) anunță că de pe 8 mai 2015 a ridicat restricțiile la exportul pe piața rusească a cărnii în stare crudă și a unor produse din carne de la două întreprinderi din Republica Moldova.

Este vorba de companiile Mistor-Bras din Nișcani, Călărași și Tehnostel Car din Hâncești, care au obținut dreptul de a livra în Rusia carne de vită, de porc, de oaie și de cal.

Decizia a fost luată după "examinarea rezultatelor analizelor prezentate de partea moldovenească privind eliminarea încălcărilor identificate în urma inspecției (efectuate de medicii sanitar-veterinari din Rusia n.r.)", se precizează într-o notă a Rosselhoznadzor.

Amintim că pe 27 octombrie, Rusia a impus interdicția la importul de produse din carne din Moldova. Motivul invocat de autoritatea sanitară rusă a fost depistarea unor cazuri de livrare din Republica Moldova "a unor loturi de carne de origine necunoscută, nesigură din punct de vedere veterinar și sanitar".

De asemenea Rosselhoznadzor a anunțat că ar fi descoperit cazuri de livrare a cărnii cu certificate sanitar-veterinare false, iar la unele întreprinderi moldovenești se atestă o diferență mare între capacitatea lor de producție și volumul de carne exportat în Rusia.

Totodată din 5 iulie 2014, Rosselhoznadzor a interzis importul de carne procesată din Republica Moldova, invocând încălcarea normelor fitosanitare și a cerințelor Uniunii Vamale în domeniu de către companiile moldovenești.

 

  • O decizie politică

"Interzicerea importului cărnii din Republica Moldova și al produselor derivate pe piața rusă nu are nimic comun cu agricultura, cu veterinăria, cu întreprinderile noastre. Este o chestiune politică”, a comentat atunci decizia Rusiei, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bumacov.

De notat că Moldova importă de două ori mai multă carne decât exportă.

 

  • Prejudicii de 200 de milioane de dolari

În același timp Rusia menține interdicția impusă încă pe 11 septembrie 2013 la exporturile de băuturi alcoolice din Republica Moldova, cu excepția unor întreprinderi din UTA Gagauzia.Estimările specialiștilor arată că pierderile de pe urma embargoului impus de Rusia la exportul de vinuri, fructe, carne și conserve din Moldova se ridică la circa 200 de milioane de dolari.

Articol preluat de pe Mold-Street.com