După ce Rusia a impus o serie de restricții și bariere la exporturile de produse agroalimentare dintr-un șir de state, inclusiv Republica Moldova, iată că și Ucraina apelează la un astfel de mecanism. 

Astfel din luna februarie a acestui an Ucraina a introdus taxe de import suplimentare de 10% la produsele alimentare și de 5% la mărfurile industriale. Autoritățile de la Kiev și-au argumentat decizia prin necesitatea de a stabiliza balanța de plăți și de a crește veniturile la buget, afectate grav ca urmare a războiului din estul Ucrainei și anexarea peninsulei Crimeea de Rusia. Ucraina planifică să obțină de la aplicarea acestor taxe venituri suplimentare de 17,6 miliarde hrivne (circa 800 milioane de dolari).

Decizia însă lovește și în țara noastră, care a fost afectată de embargourile impuse de Rusia la vinuri și produse agroalimentare. Astfel întreprinderile din Moldova s-au pomenit că după Rusia pierd și piața Ucrainei, pentru că taxa de 10% la produsele agroalimentare le scumpește marfa și o face să nu mai fie competitivă la preț.


  • Producătorii cer anularea taxei

Producătorii din sectorul de procesare a fructelor și legumelor au solicitat premierului Gaburici ca să ia măsuri pentru ca taxa de 10% la importul produselor procesate din fructe și legume moldovenești, aplicată de către Ucraina, să fie exclusă.

Unii producători au cerut aplicarea unor măsuri similare de către Moldova contra mărfurilor din Ucraina.

"Produsele din Ucraina au invadat piața moldovenească. Exporturile din această țară sunt de 5-6 ori mai mari decât importurile din Moldova. Guvernul Moldovei ar trebui să le răspundă cu aceeași monedă", a declarat revoltat reprezentantul unei companii.

Economistul Viorel Chivriga susține că Ucraina trebuia să atenționeze instituțiile din Moldova privind introducerea de noi bariere vamale.

"Există anumite proceduri, care trebuie respectate. În caz, dacă nu sunt respectate, există un mecanism de soluționare a problemelor existente. Guvernul va trebui să efcetueze consultări și apoi să ducă negocieri cu partea ucraineană la acest subiect", a explicat Chivriga.

În același timp Rusia a inițiat deja o procedură de consultări în cadrul platformei CSI pe tema taxelor vamale impuse de Ucraina.

"Partea ucraineană a avut consultări cu partenerii externi cu privire la introducerea taxelor de import, dar printre cei consultați nu a fost nici una dintre țările participante la Acordul privind zona de liber schimb din cadrul CSI.

Prin urmare, ne-am propus În primele două luni ale acestui an exporturile de mărfuri moldovenești în au scăzut de trei ori, coborând la doar 6,5 milioane de dolari. Astfel țara vecină a ajuns pe locul 13 în topul partenerilor comerciali ai Moldovei.În aceeași perioadă importurile din Ucraina s-au redus cu 37%.în viitorul apropiat să inițiem discuții asupra acestei chestiuni în cadrul CSI, cu implicarea tuturor părților interesate", se arată într-un comunicat al Ministerului rus al Dezvoltării Economice.

Conform datelor Biroului Național de Statsitică în anul trecut Moldova a importat din Ucraina mărfuri în valoare de 629 milioane de dolari, dar a exportat de șase ori mai puține produse - circa 109 milioane de dolari. În consecință balanța comercială negativă a ajuns la circa 520 milioane de dolari. Aceleași date arată că în ultimii trei ani importul de produse alimentare din Ucraina a fost de trei-patru ori mai mare decât exportul.

 

  • Exportul și importul de produse alimentare din/în Ucraina, milioane de dolari

 

 

 

 

 

 

 

În primele două luni ale acestui an exporturile de mărfuri moldovenești în au scăzut de trei ori, coborând la doar 6,5 milioane de dolari. Astfel țara vecină a ajuns pe locul 13 în topul partenerilor comerciali ai Moldovei.

În aceeași perioadă importurile din Ucraina s-au redus cu 37%.

Articol preluat de pe Mold-Street.com