Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu este astăzi într-o vizită oficială la Chișinău, convenită împreună cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

UPDATE

Șeful diplomației române i-a transmis Maiei Sandu felicitările președintelui Klaus Iohannis și ale premierului Florin Cîțu, pentru rezultatele obținute, în premieră, de forțele politice pro-reformă, pro-democratice, pro-europene la alegerile din 11 iulie 2021:

”Este un rezultat cu adevărat remarcabil, ce deschide drumul Republicii Moldova către consolidarea statului de drept, către stabilitate politică și prosperitate. Cetățenii au arătat, la fel ca și la alegerile prezidențiale, maturitate democratică și faptul că doresc un stat cu instituții puternice, care să lucreze în sprijinul lor. Au demonstrat că sprijină consolidarea luptei împotriva corupției, că susțin procesul de reformă promovat de dumneavoastră, doamnă președinte, care are potențialul de a transforma Republica Moldova într-o democrație pe model european, în care sunt pe deplin respectate principiile statului de drept”.

România a susținut ferm și continuă să susțină aspirațiile cetățenilor Republicii Moldova, iar rezultatele de la alegerile parlamentare creează premisele și pentru o relansare și o aprofundare a Parteneriatului Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova dintre țările noastre, o relansare și aprofundare a cooperării bilaterale între România și Republica Moldova, a spus ministrul. 

Acesta a reamintit ”sprijinul constant și substanțial al României pentru Republica Moldova la nivelul Uniunii Europene”, sprijin care s-a tradus, de-a lungul timpului, în susținere pentru reforme, transformare și apropiere de Europa, în consonanță cu prioritățile promovate de forțele pro-reformiste de la Chișinău.

La reuniunea Consiliului Afaceri Externe din 12 iulie, Aurescu spune că a subliniat că următorii ani vor reprezenta, nu doar pentru Republica Moldova, dar și pentru Uniunea Europeană, ”o oportunitate unică, care nu poate fi ratată”.

”Republica Moldova poate să devină un model de orientare pro-europeană în Vecinătatea Estică a Uniunii Europene, care este un spațiu de importanță strategică pentru Uniune, și un exemplu concret al puterii de transformare pozitivă a Uniunii”, a spus Aurescu, adăugând că, din nefericire, proiectele de pe agenda bilaterală guvernamentală au avansat prea puțin și prea lent în ultima perioadă, din motive care nu au ținut de România: ”De aceea, contăm pe o cooperare reînnoită cu viitorul Guvern”.

Un nou program de asistență nerambursabilă

Președinta Maia Sandu și ministrul de externe Bogdan Aurescu au discutat astăzi despre importanța convenirii unui nou program de asistență nerambursabilă, care să îndeplinească funcțiile Acordului privind asistența nerambursabilă de 100 milioane euro, semnat în 2010 și ieșit din vigoare în martie 2021.

”Noi am depus eforturi susținute pentru a prelungi valabilitatea acestui Acord, dar, din motive care nu au fost imputabile părții române, s-a ajuns la ieșirea din vigoare a Acordului. Cu toate acestea, Acordul acesta a permis finanțarea de către România, peste un deceniu, a unor proiecte emblematice și în beneficiul real al cetățenilor: peste 1.000 de grădinițe, instituții școlare, asigurarea de contribuții la dezvoltarea gazoductului Iași-Chișinău”, a declarat Aurescu.

El a anunțat că a decis, în calitate de ministru de externe al României, acordarea unei noi contribuții voluntare din partea României, în valoare de 300.000 euro, prin intermediul European Endowment for Democracy, în scopul implementării de proiecte pentru susținerea societății civile și a presei independente din Republica Moldova.

Cei doi au discutat și despre proiectele de interconectare din sfera energiei și din sfera infrastructurii de transport:

”Trebuie să lucrăm împreună, în mod susținut, pentru avansarea și operaționalizarea acestora. România este, prin urmare, angajată în implementarea unor proiecte care pot să aducă dezvoltare și bunăstare pe termen mediu și lung, beneficii concrete pentru cetățeni, inclusiv oportunități de ordin economic și social”.

Șeful diplomației europene a dat ca exemplu necesitatea implementării cât mai rapide a Acordului privind reglementarea construirii unor apeducte, având în vedere intenția autorităților din regiunile limitrofe Prutului de a coopera în domeniul serviciilor de alimentare cu apă, care trebuie să fie ameliorate.

Bogdan Aurescu spune că, chiar dacă România este principalul partener comercial al Republicii Moldova, Bucureștiul dorește o consolidare a investițiilor românești în Republica Moldova.

El va transmite președinte Klaus Iohannis și prim-ministrului Florin Cîțu elementele care au reieșit din discuțiile avute astăzi privind necesitățile pe termen scurt și mediu ale Republicii Moldova.

De asemenea, Bogdan Aurescu și Maia Sandu au convenit crearea unui grup informal de lucru, care se va întâlni în perioada imediat următoare, pentru a discuta în mod concret despre prioritățile de cooperare, despre proiectele care vor fi continuate, ”pentru a pune în aplicare proiectele și obiectivele pe care noi le-am anunțat: reforme susținute, parcurs european ireversibil, proiecte care să genereze rezultate palpabile pentru cetățeni”.

”Știu că așteptările cetățenilor din Republica Moldova sunt foarte mari - și sunt legitime -, dar am mare încredere că, alături de doamna președinte, cu sprijinul unui Parlament reînnoit, noul Guvern, în care Guvernul de la București are încredere, va reuși să fie la înălțimea acestor provocări”, a conchis ministrul român de externe.

+++

Ministrul Bogdan Aurescu este primul oficial al Uniunii Europene ce vizitează Republica Moldova după alegerile anticipate din 11 iulie 2021, potrivit MAE.

Programul de la Chișinău al ministrului român de externe va include o întrevedere cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, precum și participarea la ceremonia de acordare a unui nou ajutor umanitar din partea României, constând în donarea de către Guvernul României a unui lot de peste 100.000 doze de vaccin împotriva COVID-19.

În cadrul întrevederilor de la Chișinău, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va reafirma sprijinul ferm al României pentru programul amplu de reforme al președintei Maia Sandu și al viitorului Guvern, precum și pentru parcursul european al Republicii Moldova.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu va sublinia deschiderea și interesul României pentru ”relansarea și consolidarea cooperării și coordonării bilaterale strânse în multiple domenii cu viitorul executiv și cu noua majoritate parlamentară, precum și pentru aprofundarea și extinderea Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, în beneficiul direct al tuturor cetățenilor acesteia”.

”Discuțiile ce vor avea loc în marja vizitei vor oferi prilejul unui schimb aprofundat de opinii pe marginea perspectivelor de accelerare a celor mai importante proiecte susținute de România în Republica Moldova, precum și de multiplicare a acestora, cu impact pozitiv pentru cetățenii Republicii Moldova și de natură să impulsioneze conectarea Republicii Moldova la spațiul și valorile Uniunii Europene”, susține MAE.

Vizita ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la Chișinău, imediat după victoria decisivă a forțelor pro-democratice, pro-reformă și pro-europene, ”care deschide drumul către o guvernare stabilă în Republica Moldova, transmite astfel un mesaj clar, de deschidere și disponibilitate crescute din partea României, care este pregătită să își consolideze sprijinul în toate domeniile de interes major pentru dezvoltarea și modernizarea Republicii Moldova, pentru creșterea rezilienței sale în fața provocărilor actuale și viitoare”.