MAE moldovean l-a convocat reprezentantul Ambasadei ruse pentru a oferi explicații referitoare la aplicațiile militare desfășurate repetat de către Grupul Operativ de Trupe Ruse în comun cu structurile de forță din Transnistria.

UPDATE

Reacția Ambasadei Rusiei la București: "În Transnistria, în apropierea localității Kolbasnoe, se află depozitele cu o cantitate mare de muniție moștenită din timpurile Războiului rece între Pactul de la Varșovia și NATO. Acestea ar putea reprezenta un interes potențial pentru teroriștii internaționali, care și-au făcut țintele și UE, și Rusia, și Tailanda, și SUA ... adică, aproape întreaga lume. Motivul principal al prezenței GOTR în Transnistria este protecția depozitelor cu muniție". 

"Considerăm util să precizăm pentru cei mai curioși că retragerea munițiilor de pe teritoriul Transnistriei a fost începută cu mulți ani în urmă, dar din cauza agravării situației în privința soluționării conflictului transnistrean retragerea a fost suspendată acum mai mult de zece ani.Celor care sunt deosebit de preocupați de «amenințarea rusească», este oportun să le reamintim faptul că la aceste exerciții militare antiteroriste a participat doar un pluton înarmat cu arme ușoare și dotat cu trei camioane blindate de transport. Niciun «tanc rusesc», despre care se repetă insistent în articolele unor autori, nu a fost acolo", se arată într-un mesaj postat pe Facebook, în replică la știrile "alarmiste" publicate de presa română.

Ambasada mai precizează că reprezentanții GOTR au informat din timp despre intențiile sale Comandamentul Mixt Militar al forțelor de menținere a păcii din zona de securitate a conflictului moldo-transnistrean.

***

Aceste aplicații militare au ca obiectiv "contracararea unor amenințări teroriste”. 

Potrivit Ministerului de Externe, asemenea acțiuni, în care sunt implicate forțe militare străine aflate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova și subdiviziuni militare și paramilitare ale unei entități pseudostatale nerecunoscute de nimeni, sunt  provocatoare si inadmisibile, dar și  o sfidare la adresa mecanismelor de pacificare din regiune și subminează suveranitatea și integritatea teritorială a țării, relatează Radio Chișinău.

În acest context, MAE a subliniat necesitatea retragerii forțelor militare ruse și a munițiilor de pe teritoriul Republicii Moldova și transformării actualei operațiuni de menținere a păcii într-o misiune civilă multinațională cu mandat internațional.

Și Biroul pentru Reintegrare își exprimă îngrijorarea în legătură cu noile aplicații  militare, care au avut loc în apropiere de  Tiraspol în zilele de 16 și 17 august 2016, organizate  de așa-zisele structuri de forță transnistrene în comun cu Grupul Operativ al Trupelor Ruse.

Într-un comunicat de presă, Biroul pentru Reintergare, califică aceste acțiuni  drept ilegale și inadmisibile pe teritoriul Republicii Moldova.

Aceste manevre militare, care se desfășoară frecvent în ultima perioadă, denotă existența unei interacțiuni consolidate între efectivele militare ale Federației Ruse și cele ale așa-ziselor structuri de forță transnistrene, afirmă oficialii de la Chișinău.

Operațiunile, care au avut loc într-un sat de lângă orașul Tiraspol, au fost urmărite personal de așa-numitul premier al regiunii separatiste, Pavel Procudin, transmite Infotag citând presa locală.

Potrivit autorităților de la Chișinău, participarea  unor lideri din administrația de la Tiraspol la aceste aplicații indică asupra tensionării situației din regiune.