Transnistria se prăbușește economic, iar cetățenii moldoveni finanțează parțial regimul separatist. Economia regiunii cade pentru al treilea an consecutiv - veniturile la „buget” au ajuns să nu mai acopere nici jumătate din costuri, scrie Report.md.

Potrivit unor experți citați de Report.md, Chișinăul ar putea profita de această situație pentru a readuce regiunea transnistreană în componența Republicii Moldova, dar autoritățile de la Chișinău preferă să o mențină pe „linia de plutire”, pentru a o putea exploata în interese obscure.

În pragul unei drame sociale

Situația economică din regiune a degradat atât de mult încât veniturile prognozate pentru luna februarie sunt de peste două ori mai mici decât cheltuielile bugetare, iar rezervele sunt aproape zero. Pretinsul premier de la Tiraspol, Alexandr Martînov, a convocat o ședință la care s-a discutat despre acoperirea strictului necesar - domeniul social.

Potrivit așa-numitului „minister al finanțelor” din Transnistria, pentru luna februarie sunt preconizate venituri de aproximativ 114 milioane de ruble (aproximativ 10 milioane de dolari), în timp ce cheltuielile preconizate sunt de 243 de milioane de ruble, dintre care 218 milioane pentru pensii și salarii. Rezervele bugetare sunt de numai 10 milioane de ruble. Soluția de moment identificată de administrația separatistă a fost să fie atrași bani din anumite fonduri de stat.

Economia regiunii transnistrene a început să degradeze vizibil la sfârșitul anului 2014. Principalii factori care generat problemele au fost criza economică din Rusia și din Ucraina, urmare a ocupării Crimeii și a războiului din Donbas. Rusia a suspendat o parte din ajutorul financiar direct acordat regiunii, atât din cauza propriilor probleme economice, cât și a unor cazuri de fraudă din partea administrației separatiste de la Tiraspol.

Administrația separatistă a fost nevoită, în 2015, să achite doar 70% din pensii și din salariile bugetarilor. În consecință, sărăcia s-a aprofundat.

Situația economică a regiunii transnistrene a continuat să se înrăutățească și în 2016, potrivit publicației Realitatea Economică Transnistreană, elaborată de „Expert-Grup”.

Chișinăul finanțează separatismul transnistrean

Există trei factori care mențin economia regiunii transnistrene ”pe linia de plutire”. Este vorba de UE și Republica Moldova care sunt principalele destinații ale „exporturilor” din stânga Nistrului, precum și Rusia care, pe de o parte, sprijină financiar republica separatistă, îi oferă energie gratuit, iar pe de altă parte, este principala sursă a remitențelor care ajung în Transnistria.

Citiți articolul complet pe www.report.md.