Președintele prorus Igor Dodon este îngrijorat de numărul localităților din Republica Moldova care au semnat declarația simbolică de Unire cu România.

Dodon a anunțat, într-o emisiune în direct la postul de televiziune rusesc NTV Moldova, că a trimis conducerii guvernului și parlamentului propunerea ca următoarea reuniune a Consiliului de Securitate să aibă loc miercuri, în contextul în care numărul localităților din Republica Moldova care au semnat declarația simbolică de Unire cu România a ajuns deja la 40, relatează portalul Deschide.md.

În opinia lui Dodon, cele mai mari pericole pentru securitatea Republicii Moldova sunt unionismul, Alianța Nord-Atlantică și lipsa unei soluții la problema transnistreană, transmite Agerpres.

Președintele moldovean a afirmat că reuniunea Consiliului de Securitate va avea loc oricum pentru că el urmează să aducă persoane loiale în noua componență a acestei structuri. „Cred că miercuri dimineață voi semna ordinul cu privire la noua componență a Consiliului Suprem de Securitate, în cadrul căruia vom include suplimentar câțiva reprezentanți ai președinției. Așa că vom organiza oricum ședința Consiliului”, a declarat Igor Dodon la NTV.

Printre subiectele pe care el vrea să le pună în discuție figurează proliferarea unionismului în Republica Moldova, raportul KROLL 2 despre furtul miliardului, precum și situația armelor letale pe care conducerea armatei intenționează să le achiziționeze.

Dodon, care consideră că mișcarea unionistă trebuie oprită conform legii, așa cum se întâmplă și în alte state, susține că guvernarea tace referitor la acest subiect, fie pentru că se teme de o deteriorare a relațiilor cu România, fie că „joacă” pe alocuri cu acești unioniști pentru a crea o situație de conflict.

În aceeași emisiune la filiala din Republica Moldova a postului de televiziune rusesc NTV, Dodon s-a exprimat și referitor la apariția oficiului NATO la Chișinău, care, în opinia sa, a fost deschis în (Republica) Moldova pentru că majoritatea cetățenilor moldoveni se pronunță împotriva Alianței Nord-Atlantice.

„Sarcina și activitatea acestui oficiu este ca într-o anumită perioadă să ajungă la nivelul când majoritatea cetățenilor moldoveni să fie de acord cu faptul ca Republica Moldova să adere la NATO. Acest lucru este foarte, foarte periculos”, a declarat președintele moldovean.

De asemenea, Dodon a criticat de asemenea organizarea Summit-ul interparlamentar în probleme de securitate pe tema „Georgia, Republica Moldova și Ucraina: Parteneriatul Estic și provocările de securitate curente” la 2 martie la Chișinău, apreciind că este vorba de „încă un pas anti-Rusia din partea Partidului Democrat”, aflat la guvernare în Republica Moldova.

„Acest summit contravine intereselor naționale ale Republicii Moldova, contravine opiniei majorității cetățenilor moldoveni”, a menționat Igor Dodon.