”Omuleții verzi” ai Rusiei au pătruns deja în structurile de stat din R. Moldova,iar „tancurile rusești”, în sensul moldovenesc al sintagmei, ”vor ajunge” aproape cert în Moldova după alegerile parlamentare din 2018.

”Vin tancurile rusești!” înseamnă, în Republica Moldova, pericolul victoriei pro-rușilor în alegeri. Democrații (PDM), care controlează momentan puterea, sperie prietenii externi, inclusiv de peste ocean, cu pericolul victoriei socialiștilor pro-ruși la alegerile parlamentare din 2018 și schimbarea cursului politicii externe. Pericolul este unul real și transpare din sondajele de referință.

Numai că PDM utilizează, potrivit analiștilor politici, sperietoarea cu ”tancurile rusești” doar ca unealtă de presiune asupra donatorilor externi, ca să obțină finanțare fără reforme, scrie jurnalistul Vitalie Călugăreanu, de la Deutsche Welle și Report.md.

Democrații încearcă să oblige prin șantaj mascat partenerii externi să perceapă PDM-ul, detestat de populație din cauza corupției, ca unic ”partener” politic ”pro-european” capabil să i se opună președintelui pro-rus Igor Dodon și PSRM-ului prin pârghiile administrative pe care le deține fiind la guvernare.

Numai că rivalitatea dintre PDM și PSRM și liderii de facto ai celor două formațiuni (Vlad Plahotniuc și Igor Dodon) este doar de fațadă. În realitate, ei cooperează în subteran și pregătesc terenul pentru a guverna împreună după alegerile parlamentare din 2018.

Iar învelișul de ”pro-europeni” al guvernanților de la Chișinău, controlați de oligarhul Plahotniuc (politicianul cu cel mai mare anti-rating din Moldova), nu face decât să compromită în totalitate, electoral, ideea pro-europeană în Moldova și să umple bazinul electoral al socialiștilor pro-ruși cu eurosceptici.

Rivalitatea falsă dintre PDM și PSRM

Pentru ca regulile democrației să nu poată împiedica acest plan, cei doi politicieni (Dodon și Plahotniuc) s-au înțeles să schimbe sistemul electoral: Democrații au propus trecerea la sistemul uninominal (de la cel proporțional, pe liste de partid, care este acum în vigoare), iar Igor Dodon – trecerea la sistemul mixt.

De dragul ”consensului parlamentar”, asupra căruia au insistat experții Comisiei de la Veneția, după o campanie agresivă de promovare a sistemului uninominal, care a durat două luni, democrații au cedat și au îmbrățișat, în mai puțin de 10 minute, propunerea lui Igor Dodon – o inițiativă anonimă asupra căreia nici măcar nu au fost organizate dezbateri publice.

Reieșind din declarațiile fruntașilor PD și PSRM, cel mai probabil s-a mizat pe un aviz pozitiv din partea Comisiei de la Veneția în privința inițiativei vizând trecerea la sistemul mixt (votată deja, la 5 mai, în prima lectură de Parlament).

Atunci, pe 5 mai 2017, Igor Dodon menționa în fața presei, după votarea în prima lectură, că avizul Comisiei de la Veneția va fi decisiv în ceea ce privește modificarea sau nemodificarea actualului sistem electoral: ”Lectura a II-a va depinde de Comisia de la Veneția. Săptămâna viitoare (10 mai 2017) vin primii experți ai Comisiei de la Veneția. Vor fi și alte discuții și în luna iunie trebuie să se expună. Să dea aviz pozitiv sau negativ. Dacă va fi aviz pozitiv, atunci va fi implementat votul mixt propus de președinte și de socialiști. Dacă va fi aviz negativ, va rămâne sistemul actual”.

La 10 mai, experții Comisiei de la Veneția s-au întâlnit cu deputații socialiști din Parlamentul de la Chișinău prin intermediul cărora Dodon și-a promovat inițiativa. La finalul acestei întâlniri, deputatul PSRM, Vasile Bolea, menționa: ”În cazul în care Comisia de la Veneția nu va acorda aviz pozitiv sistemului electoral mixt, noi nu vom vota pentru acest proiect de lege în lectura a doua și va rămâne sistemul electoral proporțional”.

(...)

Duminică, moldovenii ies în stradă

Duminică, 11 iunie, la Chișinău se anunță o amplă acțiune de protest față de intenția democraților și socialiștilor (susținuți și de popular-europenii lui Iurie Leancă) de a schimba sistemul electoral.

Într-un mesaj adresat cetățenilor, președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a chemat populația să iasă în stradă ”să apere dreptul de a schimba această guvernare pe cale pașnică și democratică”.

”Toți cei care cred că oamenii cinstiți trăiesc greu în Republica Moldova, toți cei care cred că guvernarea actuală condusă de Plahotniuc și Dodon își bate joc de cetățeni, trebuie să vină duminică în fața Parlamentului. Ieșim ca să ne apărăm dreptul de a schimba această guvernare pe cale pașnică și democratică. Ieșim pentru a nu le permite să ne fure voturile. Haideți să nu lăsăm o mână de indivizi care ne-au furat prezentul să ne fure și viitorul!”, a îndemnat Maia Sandu.

Citiți materialul integral pe Deutsche Welle.