FMI avertizează în noul Memorandum încheiat cu Moldova că, dacă o bancă sistemică se va confrunta cu probleme, iar ca ultimă măsură statul îi va sări din nou în ajutor, banii nu vor putea fi însușiți. Ei, în orice caz, vor trebui întorși statului.

După mai bine de trei ani, timp în care Moldova nu a avut un acord de colaborare cu Fondul Monetar Intrenațional (FMI), în preajma celui de-al doilea scrutin prezidențial, autoritățile de la Chișinău au reușit să semneze un nou Memorandum cu FMI. Dacă îl va implementa, Moldova va avea acces la 178,7 milioane de dolari, relatează Report.md.

Memorandum pentru sistemul bancar

Potrivit experților, Acordul este dedicat în proporție de 60% sistemului bancar, având în vedere că acesta conține un amplu program de consolidare a sistemului bancar, necesar a fi implementat în special după jaful fără precedent din 2014, soldat cu dispariția unui miliard de euro din cele trei bănci aflate la moment în proces de lichidare – ”Banca de Economii”, ”Banca Socială” și ”Unibank”.

Autoritățile au pus recent povara datoriei statului, ca urmare a creditării celor trei bănci jefuite de către BNM, pe umerii contribuabililor.

”Acest acord este dedicat sectorului bancar, având în vedere că problematica și dezechilibrele macroeconomice, deficiențele constatate în ultimul timp vin anume din sectorul bancar, unde, în ultimii doi ani, s-au întâmplat mai multe lucruri grave. În rezultat, toate costurile și deficiențele au fost transpuse peste sectorul public, dezvoltarea economică, sectorul social, generând mai multe riscuri și provocări în toate aceste domenii. Momentul important pentru etapa actuală este identificarea corectă a izvorului respectivelor probleme – sectorul bancar”, a menționat pentru Report.md fostul ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruța.

Importanța consolidării sistemului bancar este recunoscută și de guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea, care, în cadrul unui interviu pentru Agora.md, a menționat că Memorandumul cu FMI este "într-adevăr un program dedicat, în mare măsură, reformelor și acțiunilor de remediere din sectorul bancar”.

"E legitim, ținând cont de faptul că de acolo au pornit toate problemele cu care ne confruntăm acum. Prin aplicarea acestui program, ne propunem să schimbăm în profunzime ”regulile de joc” în sistemul bancar. Scopul final este de a pune bazele unui sistem bancar nou, stabil și sănătos, care va fi capabil să relanseze finanțarea și creșterea economiei moldovenești”, a spus Cioclea.

Autoritățile își propun să efectueze controale depline la toate celelalte bănci aflate sub supraveghere specială până la sfârșitul anului 2017.

”Suntem în proces de elaborare a planurilor de acțiuni pentru situații neprevăzute, care să contribuie la reducerea riscurilor potențiale. Până la sfârșitul lunii august 2016, vom consolida regimul de supraveghere specială a celor mai mari trei bănci, inclusiv prin restricționarea creditării părților afiliate și companiilor fictive, precum și prin sporirea frecvenței raportării de către bănci a informației privind activele și pasivele lichide”, se arată în document.

Expertul IDIS ”Viitorul”, Corina Gaibu, susține că în cadrul acestui program, Guvernul s-a angajat să asigure transparența acționarilor și să fortifice sectorul financiar-bancar.

”Se accentuează faptul că se va lucra în continuare asupra măsurilor de protecție a deponenților și a sistemului financiar de o eventuală criză și evitarea utilizării fondurilor publice pentru pierderile din sector. În rezultatul evaluării programului propus de Guvern, FMI l-a considerat acceptabil în ceea ce privește planul de acțiuni în cazul celor patru domenii de interes al FMI pentru acordarea creditului: fortificarea sectorului financiar, menținerea sustenabilității fiscale, menținerea unei politici monetare prudențiale și avansarea reformelor structurale”, a spus Corina Gaibu pentru Report.md.

Citiți continuarea pe Report.md.